Olbia (Italië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olbia
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Olbia (Sardinië)
Olbia
Situering
Regio Sardinië (SAR)
Provincie Sassari
Coördinaten 40° 55′ NB, 9° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 376,10 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
61.048[1]
(129,25 inw./km²)
Hoogte 10 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Alà dei Sardi, Arzachena, Golfo Aranci, Loiri Porto San Paolo, Monti, Padru, Sant'Antonio di Gallura, Telti
Beschermheilige San Simplicio
ISTAT-code 104017
Portaal  Portaalicoon   Italië

Olbia is een stad in de Italiaanse autonome regio Sardinië. Qua inwonertal is Olbia de vierde stad van Sardinië. De huidige stad is modern maar heeft wellicht een Griekse of Punische oorsprong. Olbia is een van de belangrijkere Sardijnse havensteden. De afstand van het eiland tot het Italiaanse vasteland is hier op zijn kleinst; 125 mijl. De belangrijkste veerverbinding van Olbia is die met Civitavecchia. De luchthaven Olbia-Costa Smeralda ligt op ca. 3 km van de stad.

Nabij Olbia liggen twee interessante prehistorische plekken. Ten eerste het nuraghecomplex van Cabu Abbas en ten tweede de heilige put Sa Testa.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kerk "San Simplicio"
  • Kerk "San Paolo Apostolo"
  • Nuraghe Cabu Abbas

Cycloon Cleopatra[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 november 2013 trok cycloon Cleopatra over het eiland waarbij Olbia het zwaarst getroffen werd. In een uur tijd werd een halve meter regen aangevoerd, waardoor veel modderstromen ontstonden. Er vielen zestien doden te betreuren, 1700 personen werden in hotels ondergebracht. Premier Letta riep de noodtoestand voor Sardinië uit en stelde twintig miljoen euro voor noodhulp beschikbaar.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Olbia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.