Onderofficier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een onderofficier is een functionaris die de leiding en/of het toezicht heeft op ondergeschikten. De functie komt niet alleen bij de strijdkrachten voor, maar ook in de scheepvaart, brandweer en bij de politie en justitie.

Bij de zeemacht vormde het vroeger een andere naam voor dekofficieren.

Nederlandse krijgsmacht[bewerken]

De rangen van onderofficier zijn in de Nederlandse krijgsmacht:

  • Korporaal (Kon. Marine en Korps Mariniers), Kwartiermeester (Kon. Marine alleen Operationele dienst Nautische dienst)
  • Sergeant (KL, KLu, Kon. Marine en Korps Mariniers), Wachtmeester (Kmar, Cavalerie, Artillerie), Bootsman (Kon. Marine alleen Operationele dienst Nautische dienst)
  • Sergeant der eerste klasse (KL, KLu), Wachtmeester der eerste klasse (Kmar, Cavalerie, Artillerie),
  • Sergeant majoor (KL KLu, KM en Korps Mariniers), Opperwachtmeester (Kmar, Cavalerie, Artillerie), Schipper (KM alleen Operationele dienst Nautische dienst)
  • Adjudant (KL, KLu, KM, Kmar) Opperschipper (Kon. Marine alleen Operationele dienst Nautische dienst).

Er zijn enkele specialisten die een onderofficiersrang kunnen bekleden zoals medische specialisten. Het verschil tussen een officier en een onderofficier ligt ook in het verschil tussen theorie en praktijk: onderhoudsmonteur vs. luchtvaarttechniek, verpleegkundige vs. arts.

Meestal is een onderofficier echter een commandant van een groep van ongeveer acht militairen. Er zitten meerdere groepen in één peloton, waar een luitenant de commandant van is. Een onderofficier met meer ervaring kan bijvoorbeeld compagnies-sergeant majoor worden en dus direct onder en samen met de compagniescommandant meerdere pelotons besturen. Een adjudant kan hetzelfde doen op bataljonsniveau of hoger. Ook heeft elk krijgsmachtdeel zijn adjudant. Voor de duidelijkheid:

Militair>>>Vuurteam>>>Groep>>>Sectie>>>Peloton>>>compagnie>>>Bataljon>>>(Regiment)>>>Brigade>>>(Divisie>>>Legerkorps>>>Leger>>>Legergroep)

NB: Een regiment is alleen symbolisch en de Nederlandse landmacht gaat niet verder dan brigadeniveau.

Defensie van België[bewerken]

De Belgische onderofficieren vormen het middenkader in het leger. Tussen het niveau officier en de gewone soldaat. Het zijn zowel mensen die opgeleid zijn in de militaire tactiek en bevelvoering (de afdeling "alle wapens"), als de specialisten bij onderhoud en bediening van militaire uitrusting (de afdeling "technici"). Zij hebben daartoe een speciale opleiding gevolgd (1 à 3 jaar) aan de Koninklijke School voor onderofficieren(KSOO) op de campus Saffraanberg.

Buitenlandse krijgsmacht[bewerken]

In Engelstalige landen heten onderofficieren NCO's. Dit staat voor Non-Commissioned Officer. Deze "officieren" krijgen geen officierscommissie van het staatshoofd, maar ze doen wel leidinggevend werk. Vandaar NCO.

Zie ook[bewerken]