Peloton (krijgsmacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een peloton in het Nederlandse leger is een onderdeel van een compagnie en bestaat, afhankelijk van de taak, uit 20 tot 50 militairen met de rang van soldaat 2 t/m kapitein met aan het hoofd een officier: doorgaans een kapitein of luitenant. De plaatsvervangend commandant is doorgaans ook officier, meestal een luitenant.

Een peloton bestaat weer uit een aantal afzonderlijke groepen met een grootte van zo'n 3 tot 8 militairen, met aan het hoofd een onderofficier (de GPC ofwel Groeps Commandant), meestal een sergeant-majoor of eensergeant.

Belgisch leger[bewerken]

In het Belgisch leger bestaat een peloton uit een 20 tot 40 militairen. Een peloton bestaat vervolgens uit een Staf en 4 Secties. De staf is het bevel van het peloton en bestaat uit: een Pelotonscommandant (Officier meestal een luitenant), Pelotons-Adjunct (Onderofficier meestal een Adjunct) en Pelotons-Chef (Onderofficier meestal een sergeant-majoor).

Korps Mariniers[bewerken]

Ook binnen de organisatiestructuur van het Korps mariniers bestaan pelotons. Deze pelotons zijn in de meest voorkomende gevallen onderdeel van een compagnie, een compagnie is weer een onderdeel van een bataljon. Sommige pelotons, die zeer gespecialiseerd zijn, staan onder direct bevel van een bataljonscommandant.

Infanterie pelotons van het korps mariniers zijn onderverdeeld in 'geweergroepen'. Dit is de meest voorkomende pelotonsstructuur. In feite bestaat zo'n peloton uit vier onderdelen.

 • Pelotonsstaf:
 • 3 Geweergroepen:
  • Een geweergroep bestaat uit:
  • Een geweergroep wordt verdeeld in:
   • Charlie-groep: Sergeant der Mariniers en 3 Mariniers
   • Delta-Groep: Korporaal der Mariniers en 3 Mariniers

Daarnaast zijn er diverse 'specialisten'-pelotons: verbindingspelotons, geniepeloton, tegen-luchtdoelenpeloton, verkenningspelotons, mortierpelotons, anti-tankpelotons. Deze pelotons hebben vaak een afwijkende organisatiestructuur, hetgeen komt door het specialistische werk en de taakstelling.

Infanteriepelotons kunnen uitgebreid worden met specialistische groepen of secties vanuit 'specialisten'-pelotons. Infanteriepelotons kunnen toegevoegd worden aan andere compagnieën of bataljons. Deze uitbreidingen en toevoegingen van secties, groepen, pelotons worden gedaan om te kunnen voldoen aan taken en opdrachten.