Officier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Officier van de Marinecomponent van de Belgische Strijdkrachten met twee officierskruisen

Een officier (Lat. officium, ambt) is een functionaris die de leiding en/of het toezicht heeft op ondergeschikten. De functie komt niet alleen bij de strijdkrachten voor, maar ook in de scheepvaart, luchtvaart en bij de politie, brandweer, civiele bescherming en justitie.

Ridderorden[bewerken]

Officier is ook een graad in een Ridderorde. De Officieren komen in rang vóór de Ridders maar na de Commandeurs. De graad kwam het eerst voor bij het op militaire leest geschoeide Legioen van Eer. De Officierskruisen worden gekenmerkt door een rozet op het lint en het gebruik van goud waar bij de Ridder veelal zilver is gebruikt. Er zijn Orden die een Ridder der Eerste Klasse kennen. Deze rang komt in het protocol dan overeen met die van Officier.

In Duitsland zijn officierskruisen vaak "Steckkreuze" of broches zonder lint. Deze kruisen worden op de borst gespeld.

Ook de functionarissen die een Ridderorde administreren en besturen worden in sommige landen "officieren" genoemd. Zij maken deel uit van de Orde zonder daar lid van te zijn. Voorbeelden zijn de Schatbewaarder, secretaris, ceremoniemeester, heraut , genealoog en kanselier. De oudere Britse Ridderorden zoals de Orde van het Bad en de Orde van Sint-Michaël en Sint-George kennen allen officieren met eigen mantels en insignes.

Voor de gebruikelijke graden in een Ridderorde, zie ook:

Dagelijks gebruik[bewerken]

De knoopsgatversiering of het "lintje" van een Officier is overal ter wereld een rozet. Ook op een baton op een uniform vindt met dit rozet terug. De batons van de Officier is bij sommige orden smaller dan die van de hogere graden van dezelfde orde.

Voorbeelden[bewerken]

Zie ook[bewerken]