Heraut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De herauten van de Britse Koningin in een optocht in Windsor.

Een heraut of volledig Heraut van Wapenen was in de Europese middeleeuwen een functionaris die, gekleed in een tabberd, een gewaad versierd met het wapen van zijn meester, dienstdeed als boodschapper en ceremoniemeester.

Herauten waren onschendbaar en werden door hun heer als boodschappers gebruikt. De kennis van de heraldiek die de herauten bij het organiseren van toernooien opdeden maakte hen tot de autoriteiten op het gebied van heraldiek en etiquette.

Ook nu nog zijn er herauten in functie. In Engeland en Schotland treden zij op bij grote plechtigheden en zijn zij betrokken bij het ontwerpen en toekennen van wapenschilden. Hierbij gaven ze wapenbrieven af. Herauten werden bijgestaan door hun leerlingen, ook bekend als persevanten ( van het Frans "poursuivant").

Bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 waren er nog herauten in dienst die de inhuldiging van de vorstin symbolisch verkondigden aan het op de Dam verzamelde volk. Zij droegen bij die gelegenheid nog wel een herautenstaf, maar geen herautenrok of tabberd meer.

Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander bekleedden natuurkundige Robbert Dijkgraaf, amazone Anky van Grunsven en de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Renée Jones-Bos het ambt van wapenheraut en mocht Robbert Dijkgraaf op de Dam voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam de inhuldiging verkondigen.[1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties