Onze-Lieve-Vrouw-van-Hallekapel (Brusselsesteenweg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle. Ze is gelegen aan de Brusselsesteenweg naast huisnummer 121.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Afgaande op de stijl is het gebedshuisje opgericht op het einde van de negentiende eeuw. De kapel is aangeduid op de topografische kaart van 1904, maar niet op die van 1873.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De grote betreedbare kapel in neogotische stijl is opgetrokken uit baksteen in kruisverband met constructieve en decoratieve details in witte natuursteen (bijvoorbeeld deuromlijsting). Een zadeldak met topkruis bekroont het geheel. In de puntgevel staat ‘AVE MARIA’, een verwijzing naar de heilige aan wie de kapel is toegewijd. De spitsboogvormige toegangsdeur in hout alsook het raam erboven zitten vervat in een spitsboogvormige travee. Het zware maaswerk bestaat uit drie cirkels waarin telkens een drielobbige motief is uitgewerkt. De zwikken zijn versierd met tegels met een geometrisch patroon.

De kapel bevindt zich tussen twee rijwoningen in een soortgelijke stijl, maar ligt wat verder van de rooilijn. Een ijzeren hek bakent de voortuin af.

Gezien de kwaliteitsvolle uitwerking en de verhoudingen is deze kapel wellicht een ontwerp van een architect. Ze is uniek want het gebouwtje is een van de weinig betreedbare, alsook grote kapellen in Halle. Bovendien is de uitwerking in neogotische stijl uitzonderlijk voor deze regio. Daarnaast is de kapel ook  gelegen in het centrum van de stad op een drukken invalsweg.

Traditie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kapel maakt deel uit van de Weg-Om. De Weg-Om is een van de oudste processiewegen van het land, die verschillende kapelletjes in het centrum van Halle en de velden net buiten de stad verbindt. De ommegang is 5,6 km lang en vertrekt van aan de Basiliek in Halle in zuidwestelijke richting. De Weg-Om trekt nog steeds tal van bedevaarders aan.