Orchesella cincta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orchesella cincta
Orchesella cincta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Collembola (Springstaarten)
Familie:Entomobryidae
Geslacht:Orchesella
Soort
Orchesella cincta
(Linnaeus, 1758)
Orchesella cincta
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Orchesella cincta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Orchesella cincta is een springstaartensoort uit de familie Entomobryidae.[1] De wetenschappelijke naam is gepubliceerd in 1758 door Linnaeus in de tiende editie van Systema naturae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ze zijn gemiddeld 4 mm lang. Dit is vrij lang, want springstaarten doorgaans niet langer dan 1 mm. Ze zijn overwegend zwart of donkergrijs van kleur en hebben veel haar. Hun lichaam bestaat uit zes segmenten. Opvallend is het derde buiksegment, dat donkerder is dan de andere segmenten. Bovendien is de achterste helft of in ieder geval de achterste rand van het tweede buiksegment wit en geel gekleurd, waardoor het contrast wordt versterkt. Orchesella-soorten hebben maximaal zes antennesegmenten.

Net als andere Orchesella-soorten bestaan hun antennes uit zes segmenten. Het derde antennesegment is meestal zwart. Het apicale uiteinde van het tweede antennesegment is wit. De kleuring van de resterende antennesegmenten is variabel.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Orchesella cincta bewoont een grote verscheidenheid aan habitats. Ze komen voor in de grond, onder stenen of in de loof- en strooisellaag. In de wintermaanden zijn ze samen met springstaarten als Dicyrtomina ornata te zien op de stammen van verschillende bomen (waaronder platanen). Orchesella cincta voedt zich met plantaardig materiaal.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa en Noord-Amerika. In Nederland komt de soort algemeen voor.