Oude Kasteel (Stuttgart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Oude Kasteel in Stuttgart

Het Oude Kasteel (Duits: Altes Schloss) ligt in centrum van Stuttgart, hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het dateert hierbij om een 10de-eeuwse waterburcht.

Het eerste kasteel dateert zo rond 950. In de 14de eeuw was het een residentie van de Graven van Württemberg. Tussen 1553 en 1578 hebben de hertogen van Württemberg, Christoffel en zijn zoon Lodewijk, het omgebouwd tot een renaissance kasteel. De slotgrachten rond het kasteel zijn in de 18de eeuw verwijderd.

In 1931 werd het kasteel zwaar beschadigd door een brand. Voordat het weer kon worden gereconstrueerd was het weer beschadigd door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De renovatie van het kasteel duurde tot 1969.

Het kasteel huisvest momenteel het Nationaal Museum van Württemberg en in de zuidwestvleugel de Schlosskirche. Onder de Schlosskirche ligt de graftombe van koning Karel I van Württemberg en zijn vrouw Olga. Op de binnenplaats staat een door Ludwig Hofer ontworpen hippische standbeeld van graaf Everhard I van Württemberg.

Aan de zijkant van het Oude Kasteel is een museum gewijd ter nagedachtenis van Claus Schenk von Stauffenberg. Een voormalig inwoner van Stuttgart die bijna een geslaagde aanslag pleegde op het leven van de Duitse dictator Adolf Hitler op 20 juli 1944.

Gallery[bewerken]

Externe links[bewerken]