Overleg:Abiogenese

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Theorieën die niet in dit artikel thuis horen[brontekst bewerken]

definitie: "Abiogenesis is het ontstaan van leven uit eenvoudige chemische bestanddelen". Duidelijker misschien: "Abiogenese is het ontstaan van leven uit dode materialen".

De theorie onder het kopje "Het leven is overal" is geen theorie van abiogenese. Dat komt omdat er in deze theorie een andere definitie van "leven" wordt gehanteerd.

Op grond van dezelfde redenatie hoort de "schepping" er ook niet in thuis. Schepping is geen abiogenese maar (verrassing:) schepping.

Al deze zaken horen misschien wel thuis in een artikel over "ontstaan van leven", maar niet in dit artikel. "Abiogenese" is een materialistische theorie over het onstaan van leven. Laten we dingen wel duidelijk houden !!!

Taka 17 nov 2004 16:03 (CET)Reageren


Volledig mee eens, ik heb bij evolutietheorie het volgende gezet:

Een belangrijke vraag die in verband staat met de evolutietheorie is de vraag naar de oorsprong van het leven. Hoewel deze kwestie in feite niet onder de evolutietheorie valt — die gaat enkel over het ontstaan van soorten — wordt er veel aandacht aan besteed door evolutiewetenschappers.

Buiten de grote lijnen is het ontstaan van het leven (nog) niet uitgeklaard. Het onderzoek heeft wel aanleiding gegeven tot interessante hypotheses over de oersoep, een RNA-wereld, zelforganisatie, etc. Voor het ontstaan van de eerste reproduceerbare cellen blijkt de factor "tijd" een belangrijke rol te spelen, waarbij chemische selectie leidt tot een overleving van de meest stabiele chemische structuren die leidden tot DNA, RNA.

Hoewel een sluitende en algemeen aanvaarde naturalistische verklaring voor ontstaan van leven vooralsnog ontbreekt, groeien een aantal gangbaren (materialistische) hypothesen naar elkaar toe.

Thomass 6 okt 2007 15:27 (CEST)Reageren



Oh, en het Nederlandse woord is Abiogenese, niet Abiogenesis. Taka 17 nov 2004 16:05 (CET)Reageren



Ik heb de bestaande tekst vrijwel onaangepast gekopieerd naar Oorsprong van het leven. Het idee daarachter is dat de tekst die er stond vooral verschillende visies over de oorsprong van het leven besprak, waaronder één paragraaf over abiogenese. Ik heb een nieuwe tekst geschreven over abiogenese. Opmerkelijk is overigens dat de tekst die er nu staat vooral samenhangt met en:Origin of life. Maar ik ben het oneens met de indeling daar. "Abiogenese" is een poging tot een wetenschappelijke en materialistische verklaring voor het ontstaan van leven. Er zijn andere verklaringen denkbaar, en die zouden (samen met abiogenense) logischerwijs moeten worden besproken je in een artikel met de titel "oorsprong van het leven". Verder is het inmiddels laat en het is allemaal niet perfect. Het is open voor verbetering. Taka 13 mrt 2005 00:55 (CET)Reageren

Mooi werk Taka!Hannes Karnoefel 13 mrt 2005 10:27 (CET)Reageren


Ik mis het werk van Richard Dawkins in dit stukje. Hij is toch erg belangrijk geweest op het gebied van zelfreplicerende deeltjes. Ook zijn zienswijze op genen (genen als entiteiten) kan hier veel duidelijkheid verschaffen. Invoegen? Roeleboel 17 aug 2007 13:48 (CEST)

Am I fooled by nationalistic propaganda?[brontekst bewerken]

The article presently contains the following sentence:

"Vanaf de 17e eeuw is een belangrijk principe in de biologie dat leven alleen ontstaat uit ander leven: Omne vivum ex ovo (al het leven komt uit een ei)."

Now, I've learnt that Omne vivum ex ovo was the motto of Carl von Linné (Latin name form: Carolus Linnaeus, 1707--1778, "in de 18e eeuw"), and that this was a radical innovation in his time. What I read was that in the days of Linné, the belief in spontaneous generation was still widespread, but that he instead stressed the principle of all (not just some) life originating from other life. However, I may be fooled; in general, Swedish biological tradition takes a great pride in Linné. and perhaps they exaggerate his importance a bit.

So, I wonder: Is the motto Omne vivum ex ovo older than Linné; and where did he pick it up, in that case? (I'm sorry I don't write Dutch; I do understand written Dutch reasonably well, so you may answer in either language.) 130.237.198.137 7 feb 2009 19:09 (CET) (= en:User:JoergenB)Reageren

This article http://audiolatinproverbs.blogspot.com/2007/04/omne-vivum-ex-ovo.html refers to William Harvey as the inventor of the phrase, although he formulated it differently. - – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.126.164.111 (overleg · bijdragen) 8 dec 2009 15:45

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Abiogenese. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 15:01 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Abiogenese. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 00:53 (CEST)Reageren