Overleg:Miniaturen in het Getijdenboek van Katharina van Kleef

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Pelikana in het onderwerp Externe links in lopende tekst

Externe links in lopende tekst[brontekst bewerken]

Hoi Jean-Pierre Remy, allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor het vele werk dat je hier verricht om handschriften, getijdenboeken en wat dies meer zij op deze Wikipedia te beschrijven. Mijn vragen of bedenkingen betreffen het opnemen van externe links in lopende tekst. Naar mijn mening is het op onderhavige pagina mooi en best wel acceptabel opgelost. Hoewel het niet geheel conform de afspraken is om niet midden op de pagina's naar externe websites te gaan linken, zie ik niet hoe deze onderpagina op pragmatische wijze verbeterd zou kunnen worden. Ik kan het hier zonder moeite opvatten als een lijstartikel dat net even buiten het eigenlijke lemma staat, waarvoor dus wellicht net andere werkwijze acceptabel zou kunnen zijn.

Naar mijn gevoel ligt dat anders op de hoofdpagina's zoals Getijdenboek van Katharina van Kleef. Hier treffen de externe links midden in de leesteksten mij als spookrijders op een autosnelweg. Is daar overleg over geweest, dat er tegenwoordig onbelemmerd midden in leesteksten gekoppeld kan worden naar afbeeldingen elders? Als het om slechts enkele gevallen zou gaan, zou ik deze zonder veel poespas verbeteren. Maar aangezien deze werkwijze op meerdere plekken door u wordt gehanteerd alsof het een geaccepteerde standaard zou zijn, lijkt mij nader overleg daarover wel eens op zijn plaats.

Deze kwestie heeft voor mijzelf vooral ook te maken met met het pijnlijk ontbreken van afbeeldingen bij artikels over hedendaagse kunst. Zelfs waar goedwillende redacteurs in een aanhangsel uitgaande links willen aanbrengen naar afbeeldingen van werken in openbare musea, worden deze door andere redacteurs systematisch weer verwijderd op grond van persoonlijke meningen over relevantie en abjecte opvattingen over reclame.

Ik zou graag willen dat we hiervoor in overleg wat meer ruimte kregen, om deze n.m.m. onmisbare afbeeldingen van (hedendaagse) kunst op gepaste wijze te kunnen koppelen. Zonder mogelijkheid musea en galeries te mogen noemen en zonder (links naar) plaatjes is kunstbeschouwing in n.m.m. nagenoeg onmogelijk. Ik bedoel niet dat ik zou wensen lukraak midden in leesteksten te kunnen koppelen naar exterene databases. De Engelse WP gebruikt een fair-use rationale voor plaatjes van lage resolutie die gebruikt worden voor educatieve doeleinden. De Duitse WP werkt soms met een plaatsvervangende thumbbox waarin een link naar het exterene bestand. Er zijn dus wel mogelijkheden dit probleem met een omweg op te lossen.

Plaatjes van oude kunst, die in het publieke domein vallen, zouden trouwens idealiter allemaal op Commons beschikbaar moeten zijn, maar ik begrijp goed dat een handjevol vrijwilligers niet het werk van een leger van betaalde specialisten opnieuw wil of kan gaan doen. De concreet aangetroffen probleemplekken, die ik op dit moment niet wens te 'vernielen' of zonder overleg te 'verbeteren', zijn te vinden op Breviarium van Isabella van Castilië, Simon Bening, Giulio Clovio, Meester van de gebedenboeken omstreeks 1500, Simon Marmion, Gerard David. Veel succes verder. MvG Peli (overleg) 3 apr 2015 16:20 (CEST)Reageren