Overleg:Ober-Ost

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Categorie:Historische republiek en Categorie:Historisch land in Rusland[brontekst bewerken]

In de afgelopen periode zijn de bovenstaande categoriëen twee maal verwijderd en weer teruggeplaatst. De vraag is natuurlijk of Ober-Ost een "republiek" of een "land" was. Van een republiek of een land verwacht ik een bestuur waarin op zijn minst vertegenwoordigers uit dat gebied zijn opgenomen en verwacht ik dat het buitenlandse betrekkingen onderhoudt, op zijn minst met de bezetter. Als Ober-Ost een land is geldt dat dan ook voor België/Noord-Frankrijk, die in de Tweede Wereldoorlog Duitse militairen als een eenheid werden bestuurd. Geldt dan hier ook dat we dat moeten categoriseren als een republiek en een historisch land in België / in Frankrijk?
De belangrijkste vraag is m.i. of er bronnen zijn die dit gebied kwalificeren als "republiek". Wanneer dit niet zo is ben ik geneigd de b.g. categoriëen te verwijderen.
Hanhil (overleg) 27 mrt 2017 19:32 (CEST)Reageren

De categorieën lijken mij geen van beide van toepassing. Het Gebiet des Oberbefehlshabers Ost (gemakshalve, maar onjuist Ober-Ost genoemd) was geen republiek en geen land, maar een onderdeel van een bezet gebied, waarvan de bezetter vond dat het makkelijk was om het als afzonderlijke entiteit te besturen. Een vergelijkbare entiteit was het Generaalgouvernement Warschau, dat hier helaas geen eigen artikel heeft. Het bestuur berustte bij Duitse militairen; de bevolking had er geen enkele invloed op. Dat staat naar mijn idee toch ook duidelijk in het artikel. Ik heb beide categorieën dan ook verwijderd, naar ik hoop nu voorgoed. Verder heb ik de categorie "Eerste Wereldoorlog" vervangen door "Eerste Wereldoorlog in Rusland". Sijtze Reurich (overleg) 29 mrt 2017 14:27 (CEST)Reageren