Overleg:Oosterhout (Noord-Brabant)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Oosterhout ontleent zijn naam aan het feit dat het in de 13e eeuw gesticht is ten oosten van het naburige Den Hout. Op een hoger gelegen plaats werd toen voor het eerst een parochiekerk gebouwd, al vanaf het begin gewijd aan Sint Johannes de Doper. Deze romaanse kerk werd in de 15e en begin 16e eeuw vervangen door de huidige laat-gotische kerk.

Kort na de stichting van deze parochie werd het dorp een heerlijkheid onder de graven van Duivenvoorde. Dit vanwege de strategische plaats aan de toenmalige grens tussen het hertogdom Brabant en het graafschap Holland. De Van Duivenvoordes lieten een groot kasteel bouwen, dat reeds eind zestiende eeuw door Spaanse soldaten in puin werd geschoten. Van dit kasteel rest nog de helft van een hoektoren: de Slotbossche toren.

In de late middeleeuwen ontstond, vanwege de aanwezigheid van geschikt leem in de grond, een uitgebreide pottenbakkersindustrie. De bloei van deze bedrijfstak bleef tot in de 19e eeuw.

In 1806 kreeg Oosterhout stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon. In de loop van de 19e eeuw breidde de stad zich enigszins uit. De echte groei begon pas in de tweede helft van de 20e eeuw. Oosterhout werd toen enerzijds een aantrekkelijke forensenplaats, maar ontwikkelde anderzijds ook veel werkgelegenheid, veelal in de industrie.


Bovenstaande tekst heb ik gekopieerd naar het artikel. Gelieve wijzigingen dáár door te voeren. Fnorp 22 apr 2005 14:13 (CEST)[reageer]

Oosterhout ontleent zijn naam aan het feit dat het in de 13e eeuw gesticht is ten oosten van het naburige Den Hout. Dit is de populairste versie van de herkomst van de naam. Echter werd Oosterhout al eerder benoemd en is Den Hout later ontstaan. (Opmerking van Overleg gebruiker:87.211.188.76 in het artikel, hierheen verplaatst door RToV 6 jan 2009 00:09 (CET))[reageer]

Doorverwijzen[brontekst bewerken]

Moet Oosterhout niet eigenlijk een doorverwijspagina zijn, er is tenslotte ook Oosterhout (Gelderland). T Houdijk 25 mei 2006 00:10 (CEST)[reageer]


Denk het niet. 99% van de mensen zal opzoek zijn naar deze pagina. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.64.248 (overleg · bijdragen)

Van Peperstraten[brontekst bewerken]

Deze beste man is geen Oosterhouter, volgens mij. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.148.225.36 (overleg · bijdragen) 8 jul 2008 14:03

Is inderdaad niet in Oosterhout geboren en ik hem hem dan ook van de lijst afgehaald. - Robotje 8 jul 2008 14:56 (CEST)[reageer]

Het enigszins triviale verhaal over hoe Oosterhout een station is misgelopen is niet van een bron voorzien. Het zal wel een plaatselijke overlevering zijn, maar in hoeverre berust dit verhaal op waarheid en zijn er ook bronnen voor wat hier beweerd wordt? Gouwenaar 11 jul 2009 20:01 (CEST)[reageer]

In hoeverre het letterlijk op waarheid berust weet ik niet. Het is iig wel precies het verhaal dat al jaren word verteld in Oosterhout. 27-2-2011 (petervdveen) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.64.248 (overleg · bijdragen)

Reactie is tot dusver niet gekomen, daarom een verzoek om bronvermelding met behulp van een sjabloon in het artikel geplaatst. Hetzelfde betreft de bewering, dat Willem van Duivenvoorde mogelijk op de burcht Kasteel Strijen heeft gewoond. Van de hele paragraaf geschiedenis is overigens onduidelijk op basis van welke bronnen beweringen gedaan worden, ook daar zou een bronvermelding niet misstaan. Gouwenaar 26 jul 2010 15:07 (CEST)[reageer]

Ik heb een keer een rondleiding gehad daar en toen werd dat ook vermeld, maar een 100% betrouwbare bron vermelding heb ik niet kunnen vinden. 27-2-2011 (petervdveen) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.64.248 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Oosterhout (Noord-Brabant). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 dec 2017 04:14 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Oosterhout_(Noord-Brabant) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 26 apr 2022 07:15 (CEST)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.