Overleg:San (rivier)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb de volgende alinea weer verwijderd

San in het Proto-Indo-Europees betekent een snelle of sterke stroming, in de taal van Kelten betekent het woord (san) rivier. Op oude landkaarten komt de San in verschillende schrijfwijzen voor: San 1339, Szan 1406, Sanok 1438, Saan 1439, Sayn 1445, San 1467, Szan 1517, Schan 1526.

Want:

  1. Wat doet het Keltisch er hier toe?
  2. Wat is de bron van de impliciete bewering dat de naam van de rivier teruggaat op het Proto-Indo-Europese woord? (als die in orde is, zet ik dat deel terug)
  3. Geen enkel artikel vermeldt allerlei historische spellingen. Rijn niet, Maas niet, Schelde niet. En San ook maar niet. Wikipedia is geen woordenboek.

Fransvannes 25 aug 2006 10:07 (CEST)[reageer]

Beste Frans, ik ben helemaal overtuigd van je goede bedoelingen, maar met zo'n instelling komt wikipedia er natuurlijk niet (de Nederlandse dan). Hier dan wat opmerkingen.

  1. Buitengewoon interessant feit dat "san" rivier betekent in t keltisch, echt iets dat in een encyclopedie thuis hoort
  2. Wat referenties (helaas in het pools):
    Akta Grodzkie i Ziemskie, Lwów 1868
    prof. Adam Fastnacht: Osadnictwo Ziemi Sanockiej, 1946
    prof. Adam Fastnacht - Slownik Historyczno-Geograficzny Ziemi Sanockiej w Sredniowieczu, Krakau 2002, ISBN 83-88385-14-3
  3. Leuk dat je er een aantal andere rivieren bij haalt. Zie bijvoorbeeld:
    1. Maas: "Moeder Maas" (of Meuse in het Frans) ontspringt...
    2. Schelde: De oude benaming Honte komt terug in de voormalige gemeente Hontenisse, dat doorwaadbare plek in de Honte betekent.
    3. Rijn: (Duits: Rhein, Frans: Rhin, Retoromaans: Rein, Zwitserduits: Rhy, Engels: Rhine, Latijn: Rhenus) is met zijn 1320 kilometer een van de langste rivieren van Europa. Daarvan ligt 800 kilometer in Duitsland, zoals ook het grootste deel van het stroomgebied (120.000 van de 185.000 km²) op Duits grondgebied ligt. De naam van de Rijn komt waarschijnlijk van het Indo-Europese *rei dat "stromen" betekent.

Maar ja, ik heb de informatie natuurlijk ook gewoon van de Poolse site gehaald en ben ervan uitgegaan dat zij zorg dragen voor de juistheid ervan. Leuke uitbereiding van een anders wat saai stukje (een redelijk woordige beschrijving van het stroomgebied) Mattert 25 aug 2006 14:58 (CEST)[reageer]

Waarom hoort het Keltisch hier dan thuis, Mattert? Wat is de relevantie van Keltisch? En van al die naamvarianten? Neem opnieuw de Rijn. Moeten alle naamvarianten daar op komen te staan, uit alle tijden en uit alle talen? Kortom: van alle kaarten waar de Rijn op te vinden is? Welnee. Kwaliteit boven kwantiteit.
De Indo-Europese eymololgie van de riviernaam San kan, gezien jouw referentie, gerust terugkeren. Meer dan dat vermeldt ook het Rijn-artikel niet. Fransvannes 25 aug 2006 15:12 (CEST)[reageer]
O ja, dat het artikel wat saai was, betwist ik niet. Als je Poolse bronnen ter beschikking hebt: ik zou nog best willen weten of de San bevaren wordt, of hij bevist wordt, of hij vervuild is, etc. etc. Fransvannes 25 aug 2006 15:15 (CEST)[reageer]