Overleg:Tarim-mummies

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Renevs

Ik kan de relevantie van een aantal toevoegingen niet vatten. Er is volstrekte consensus bij historici, dat de eerste Oeigoeren in de eerste helft van de negende eeuw het Tarimbekken binnentrokken. Wat is dan de relevantie van de Oeigoeren voor de mummies ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Renevs (overleg · bijdragen)

'The history of the Uyghur people, including their ethnic origin, is an issue of contention between Uyghur nationalists and Chinese authorities', staat in het Engelse wikipedia-artikel 'History of the Uyghur people' te lezen.
Dus volgens jou kwamen ze in de 9e eeuw (840 volgens officiële Chinese versie) het Tarimbekken binnen en werden ze al een eeuw later, in de 10e eeuw, geleidelijk aan geïslamiseerd?
Ze zouden de afstammelingen zijn van een aantal volken. Tocharen en Xiongnu worden genoemd. De Xiongnu zouden via Chunwei zelfs van de mythische keizer en 'stromentemmer' Yu de Grote afstammen. Volgens de Oeigoerse historicus Turghun Almas hebben de Oeigoeren 6400 jaar geschiedenis. In de Engelse artikelen over de geschiedenis van de Oeigoeren kom ik meermaals de mummies tegen.
Nathan Light, een criticaster van Mair, vindt juist dat de Oeigoeren in het onderzoek naar de herkomst van de mummies over het hoofd worden gezien. Oeigoeren schijnen zich de mummies zelf te willen toe eigenen, om te bewijzen dat ze meer dan de Chinezen recht hebben het land te bewonen. Kortom, de Oeigoeren spelen een rol in dit artikel, al was het maar omdat de mummies in hun woongebied zijn ontdekt. Oeigoeren zouden ook vanaf de 9e eeuw hebben kunnen samengaan met de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van het Tarimbekken, in die zin zijn ze er zelf de nazaten van. Het gaat allemaal over nomadische, rondtrekkende stammen, waarvan de afstamming en geschiedenis niet duidelijk is, waarover in ieder geval heftig wordt gediscussieerd. De motieven van de Chinezen, die de officiële versie hebben opgesteld, om de Oeigoerse geschiedenis te minimaliseren laten zich raden. Ze zijn ook niet zo voorzichtig (geweest) met de oude, 'buitenlandse' mummies. Ze zetten de geschiedenis graag naar hun hand. En met de mummies en onderdrukking van de Oeigoeren groeit de belangstelling van het Westen voor dit gebied nu pas. 10Guillot (overleg) 28 mrt 2022 23:37 (CEST)Reageren
Ik herhaal nog maar een keer, dat er op het vakgebied consensus is, dat de toenmalige Oeigoeren pas in de decennia voor en na de val van het Oeigoerse rijk ( dat globaal in het gebied van het huidige Mongolië lag) het Tarimbekken binnen trokken. Dat is dus rond en even na 800. De elite van de Oeigoeren en een groot deel van het volk waren toen overigens manicheeërs.
In ieder geval kan er - gezien dat tijdstip van aankomst in het Tarimbekken – geen enkele Tarim – mummie gerelateerd worden aan een Oeigoerse afstamming, herkomst, etc. De relevantie van de Oeigoeren in dit artikel ontbreekt dus geheel. Renevs (overleg) 29 mrt 2022 18:02 (CEST)Reageren