Overleg gebruiker:81.242.117.142

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Ronn
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.162 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Hallo. Uitgebreide bijdragen worden uiteraard gewaardeerd op Wikipedia... alleen moet er toch ook naar vorm en inhoud wat moeite in gestopt worden. En ja, soms is Wikipedia wat "bruut" met terugdraaien, maar andere Wikipediagebruikers kunnen moeilijk op duizenden artikelen anderen achterna lopen die nalaten hun bijdragen netjes in Wikipedia te doen inpassen.

Als je even je bijdrage op Heultje naast die van 10-tallen andere artikelen over dorpen in steden in BE, NL, of waar dan ook, legt, zal je toch zelf wel merken dat naar opmaak, inhoud, vormgeving, bronvermelding, etc... die er heel anders uit zag? Inhoudelijk zat hier dan wel waardevolle info in, maar Wikipedia kan geen allegaartje van nagelaten lappen tekst worden. Misschien kan je gewoon even spieken op andere, uitgebreide artikelen, en per hoofdstukje relevante info inwerken op het artikel Heultje?

Merk ook op dat we niet zomaar hele stukken tekst kunnen kopiëren uit een externe bron wegens copyright-redenen - een fout die iedereen hier wel eens heeft gemaakt, vermoed ik. Als we een logisch verhaal opbouwen aan de hand van externe bronnen, moet dat dus ergens moet eigen woorden, eigen opbouw, eventueel meerdere bronnen. Je kan bv. geen alinea's uit de site van Onroerend Erfgoed kopiëren en plakken, men moet in eigen woorden de inhoud vertellen. Als in een lange dump tekst er her en der alinea's zitten die letterlijk uit de externe bron komen, dan kunnen collega-gebruiker helaas niet anders dan de hele bijdragen terug te draaien: het is immers onbegonnen werk voor anderen om in schermen vol tekst de copyrightschendingen er uit te filteren en het geheel te herschrijven. Dat is hún verantwoordelijkheid niet. Vandaar dat men typisch noodgedwongen alles terugdraait... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door LimoWreck (overleg · bijdragen) 28 dec 2014 18:52‎
Bedankt voor je bereidwilligheid de tekst aan te passen, er mankeert echter nog het een en ander aan. Bijdragen op Wikipedia dienen te zijn geschreven vanuit een neutraal standpunt, verifieerbaar in betrouwbare bronnen en geen resultaat van eigen onderzoek. We spreken de lezer niet aan, we spreken niet allerlei vermoedens uit en we trekken geen eigen conclusies. Het is onvoldoende duidelijk waar je zelf aan het woord bent en waar je iemand citeert. Zinsneden als "kan men concluderen dat", "doen we een opmerkelijke ontdekking" en "als je het wegenpatroon bekijkt" horen niet in de encyclopedie. Zou je het zelf nog eens kritisch willen bekijken? Let daarbij ook op het Nederlands alsjeblieft. Gr. RONN (overleg) 29 dec 2014 20:53 (CET)Reageren
Ik heb een klein deel herschreven, in de hoop dat je dat een stukje in de goede richting helpt. Gr. RONN (overleg) 30 dec 2014 18:46 (CET)Reageren