Overleg gebruiker:Ecritures/Portaal

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Opmerkingen[brontekst bewerken]

Hoi Ecritures, ik heb enige pagina's toegevoegd aan de opmaak die je tot nu toe voor het portaal hebt. Ik vind het over het algemeen een goed idee maar ik heb een paar op en aanmerkingen:

  • Ten eerste: de groepering van feminisme onder politieke ideologie is (potentieel) problematisch. Veel mensen beschouwen het feminisme niet als een ideologie, of überhaupt iets politieks. Het kan bijvoorbeeld ook als levensbeschouwing worden gezien. Misschien staat feminisme beter als subportaal van mens en maatschappij.
  • Daaruit volgt dat feminisme moeilijk te definiëren is en het moeilijk af te bakenen is wat wel, en wat niet in het portaal hoort. Dit komt vooral terug in het groeperen van feministen. Wanneer is iemand feminist? Iemand is immers nooit alleen feminist, maar een schrijver, kunstenaar, politicus, wetenschapper, of activist bijvoorbeeld. Er zijn (gelukkig) ontzettend veel mensen die zich hebben ingezet/inzetten voor feministische thema's/vrouwenemancipatie, maar niet iedereen op dezelfde manier. Voor mij bestaat de kans dat als een portaal alle feministen wil benoemen, het daarbij een bepaalde maatschappelijke beeldvorming over wat een feminist is doet voortduren, aangezien sommige mensen nou eenmaal beter aan dat beeld voldoen dan anderen. Wie wil je wel meenemen als feminist, en wie niet? (Er zijn bijvoorbeeld ook veel homo-rechten activisten die ook actief waren/zijn in de vrouwenbeweging, maar wie die door hun homo-activisme niet ten eerste als feminist beschouwd worden).
  • Je hebt nu een kopje 'algemeen' waar ik niet helemaal uitkom. Er zijn verschillende stromingen in het feminisme, verschillende golven (hoewel dat ook geen erkende academische term is), en verschillende thema's die weer bij verschillende stromingen en tijdperken horen. Ik zou graag horen hoe je deze groepering voorgesteld had.
  • Ik heb wat lijstjes gemaakt van zaken/personen die ik graag in het portaal zou zien. Die staan hieronder. Ook met wat opmerkingen over categoriseren.

Onderwerpen/thema's[brontekst bewerken]

Sommige thema's zijn natuurlijk relevant in meerdere/alle golven, maar ik denk dat je ze zo op een logische manier kan ordenen, aangezien veel van de thema's echt tijdsgebonden zijn. (je kan natuurlijk ook ipv 1e/2e/3e golf, per jaargang werken (eind 19e eeuw, begin 20e eeuw, jaren 50/60/70/80/90/2000 etc.)

Eerste golf[brontekst bewerken]

Tweede golf[brontekst bewerken]

Derde golf[brontekst bewerken]

  • Intersectioneel feminisme

Verzamelartikelen[brontekst bewerken]

Feministen[brontekst bewerken]

Feministen zou ik opsplitsen per Nederlands/niet-Nederlands (met misschien een aparte categorie voor Belgische feministen), en dan per functie: schrijvers, politici, kunstenaars, wetenschappers/professionals, activisten. Er zijn natuurlijk ook veel belangrijke figuren, zoals Anja Meulenbelt of Joke Kool-Smit die in meerdere categorieën passen. Een manier om dit te voorkomen is om een alfabetische volgorde aan te houden, maar dat lijkt me erg onoverzichtelijk (aangezien feminisme zoveel verschillende thema's heeft). Hieronder een voorbeeld met Nederlandse feministen:

Schrijvers[brontekst bewerken]

Politici[brontekst bewerken]

Kunstenaars[brontekst bewerken]

Wetenschappers/professionals[brontekst bewerken]

Activisten[brontekst bewerken]