Lizzy van Dorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lizzy van Dorp
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Elisabeth Carolina (Lizzy) van Dorp
Geboren Arnhem, 5 september 1872
Overleden Banjoe Biroe (Ned.-Indië), 6 september 1945
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Elisabeth Carolina (Lizzy) van Dorp (Arnhem, 5 september 1872Banjoe Biroe (Ned.-Indië), 6 september 1945) was een Nederlands politicus.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Van Dorp groeide op in een gezin van twee kinderen. Haar vader werkte als kandidaatnotaris en was uitgever geweest in Semarang in het toenmalige Nederlands-Indië. Ze zou haar hele leven ongehuwd blijven zelf. Na haar middelbareschoolopleiding aan het lyceum studeerde ze van 1893 tot en met 1899 letteren en rechten te Leiden en was daar de eerste vrouw die afstudeerde in de rechten.

Werkzaamheden[bewerken]

Na haar promotie in 1903 werkte zij tot 1915 als advocaat te Den Haag, waar ze zich vooral bezig hield met de bescherming van de rechten van gescheiden vrouwen en kinderen. Ze was naast haar werk ook actief voor de emancipatie van vrouwen door deelname binnen nationale en internationale organisaties.[bron?] Zelf richtte ze de Vereeniging voor Vrouwelijke Studenten in Leiden (1901), de Nederlandsche Lyceum Club (1904) en de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht (1907) op. Ze was actief binnen deze laatste organisatie met de focus op maatschappelijke gelijkwaardigheid.

Hoewel ze geen econoom was publiceerde ze sinds 1915 diverse artikelen over economie als geld en goudhandel. In 1937 schreef ze een boek over de rentetheorie. In 1927 nam ze als vertegenwoordiger namens Nederland deel aan de economische wereldconferentie van de Volkenbond in Genève. Vijf jaar daarvoor in 1922 was ze lid van de Tweede Kamer geworden namens de Liberale Partij, Ze kwam als opvolger van Samuel van Houten die voor de functie had bedankt in het parlement. In haar bijdragen was ze zelfbewust en bracht haar standpunten die vaak theoretische en beschouwend van aard waren met een zekere mate van arrogantie naar voren.

Emigratie[bewerken]

Vanaf 1940 leefde Van Dorp in Turkije en daarna op Java. Zij werd van 1941 tot 1945 geïnterneerd in het kamp Banjoe Biroe 10 te Ambarawa (Semarang) (Java, Nederlands-Indië). Ze overleed in dat kamp drie weken na de Japanse overgave.

Bronnen, noten en/of referenties