Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:IISG Amsterdam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Vysotsky in het onderwerp IISG
Hallo IISG Amsterdam, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.333 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot 7 dec 2009 13:32 (CET)Reageren

IISG[brontekst bewerken]

Beste IISG Amsterdam, Zoals je misschien gezien hebt, heb ik wat gesnoeid in je bewerkingen van het artikel IISG. Dat heb ik om twee redenen gedaan. (1) Aanduidingen als "meest vooraanstaande" en "one of the world's leading" worden op Wikipedia slechts zeer zelden gebruikt. Wikipedia is een neutrale, zo je wilt wat fletse, beschrijvende encyclopedie. Zo is Ajax volgens Wiki niet de "meest vooraanstaande", maar "een van de drie traditionele topclubs in Nederland". (En zo is het maar net.) (2) Als je zelf verbonden bent aan een bepaalde club, ben je daarmee niet automatisch de beste schrijver over die organisatie, juist omdat je dan soms distantie mist en niet geheel objectief bent. Natuurlijk schrijven veel mensen op Wikipedia over zaken die hun na aan het hart liggen, maar als je je tegen een artikel aan bemoeit waar je in het echte leven een zakelijke band mee hebt, of mogelijk in een bepaalde gezagsverhouding zit, moet je zelf extra alert zijn op de woorden die je gebruikt. De reden dat de Engelse editie van het lemma over IISG lange tijd weg is geweest, had wellicht ook te maken met divers niet-neutrale bewoordingen in een eerdere Engelse versie?

Ondertussen ben ik blij dat je je op Wikipedia begeeft. Ik weet dat het IISG prachtige collecties heeft. Is het misschien een idee om een honderdtal afbeeldingen van 19e eeuwse collecties uit IISG-bezit, die er qua inhoud of vorm uit springen, in Wikimedia Commons te zetten, zodat ze in vele Wikipedia-artikelen (en daarbuiten) gebruikt kunnen worden? Nu is dit alles: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Internationaal_Instituut_voor_Sociale_Geschiedenis En dat terwijl het IISG zoveel meer moois heeft, maar die afbeeldingen zijn de laatste tijd slecht te vinden op de IISG-website. Veel van het materiaal in de IISG-collectie is publiek domein, dus vrij van auteursrecht. Welkom: afbeeldingen van Ruth Fischer, Willy Huhn, Arthur Lehning, Theodor Liebknecht, Helmut Rüdiger, Augustin Souchy, Clara Wichmann en vele anderen! Vysotsky (overleg) 21 dec 2014 00:14 (CET)Reageren

Beste Vysotksy. Uw commentaar is begrijpelijk. We hebben er daarom ook voor gekozen om transparant te zijn en onder de naam IISG Amsterdam wijzigingen toe te voegen.