Overleg gebruiker:Jasper Kloekmoed/Archief 2014

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Jasper Kloekmoed in het onderwerp AANVULLING

feed-back[brontekst bewerken]

Beste Jasper, ik heb je op 26 december j.l. een vraag gesteld (over multinationale ondernemingen), maar nog geen antwoord gekregen. Ik heb het geplaatst op de plek, waar we eerder overleg hadden (over coaching). Was dat O.K. of had ik het bericht hier mochten achterlaten? Met vriendelijke groet Hamnico (overleg) 4 jan 2014 09:35 (CET)Reageren

Beste Hamnico,
Ik heb je kladblokversie eens bekeken en hieronder plaats ik de feedback die in me opkomt. Over het geheel vind ik het een heel aardig begin van een artikel met potentie.
Titel
Ik ben zelf bepaald niet van de anglicismen, maar in dit geval betwijfel ik op Multinational niet toch beter is. Ik de hier gebezigde term hoor ik nauwelijks. Het is zeker niet fout, maar bij de betekenisverklaring die Van Dale in 1975 geeft en die in 2007 geciteerd wordt door het Woordenboek der Nederlandsche Taal (link) is zelf niet geheel zonder Engelse woorden (multinationaal concern). Multinational vs. de huidige titel voelt mij persoonlijk aan hoekschop versus corner. (Overigens hebben die lemma's, hoekschop, doelman, etc., allemaal zeer Nederlandse namen, dus ik kan er ook weleens helemaal naast zitten met deze POV.)
Omschrijving, Holle frasen, etc.
  • Net als ieder land... Dat is misschien pertinent onjuist, en het toont geen ruimte voor verhoudingen. Bovendien was er in de 19e eeuw sprake van verregaand kolonialisme, dus betekent land ook iets anders dan nu of is dat zelfs onduidelijk. Valt de Peper uit Indië naar Nederland onder interne handel (NL-Indië, kolonie van NL) of is dat import. Ik vrees dat Indië er dan niet voor betaalt kreeg wat het waard was, dus is het dan handel of diefstal? Ik zou dit omschrijven en afbakenen. Gebruik in plaats van ieder land een zinsnede als veel mogendheden. "Grote mogendheden" lijkt me zelf niet geheel juist, precies omdat bijvoorbeeld de VS voldoende zelf kon voor een isolationistische politiek in NB de volgende eeuw.
  • landen in de buurt... Ook hier zou ik een omschrijving neerzetten die specifieker is. Bijvoorbeeld Noordwest-Europa.
Probeer overal te bedenken of dat wat je omschrijft niet per ongelijk te breed of te smal kan worden geïnterpreteerd. Of misschien zelfs helemaal verkeerd. Je mag verwachten van de lezers dat ze de context meenemen, maar té specifieke of té brede interpretatie is veel sneller gemaakt dan dito omschrijving. Bij het omschrijven mijd je eerder het dubbel verstrekken van informatie dan informatie an sich.
Spelling
Bij jaartallen gaat het niet helemaal correct. Als je een jaartal opgeeft en in één stuk schrijft over meerdere eeuwe dan zou ik het voluit doen, dus:
1987, 1810
Bij dezelfde eeuw kun je inderdaat spreken over '10 en '87, net als over de periode '40-'45
Bij dit laatste is in tegenstelling tot het Engels echter alleen een apostrof (') gepast en tevens ook verplicht als je datgene wat weggelaten wordt, wel (letterlijk) kunt uitspreken. Het heet letterlijk in dit geval weglatingsteken dus er moet iets worden weggelaten. Dat kan bij 1810 en 1987 en hoewel niet gebruikelijk, kan het wel bij de periode '40-'45.
Bij een decennium kun je nooit de eeuw uitspreken. Dus wordt het
De jaren 20 (zonder apostrof)
De jaren twintig
De twintiger jaren
Eventueel met aanvulling
De twintiger jaren van de negentiende eeuw
Nooit De jaren '20 en ook nooit de jaren 1920 e.d.
En dan worden getallen meestal gemeden, omdat het de lezer ophoud. Jaartallen vormen hierop dé uitzondering, omdat cijfers het overzicht bevorderen en dat is nu de bedoeling. Alleen heeft het dan m.i. de voorkeur om geen combinaties te maken van cijfers en letter. Liever dus geen 20e eeuw, maar twintigste eeuw.
Beurs (bovenaan): ik betwijfel de hoofdletter
Afleidingen en samenstellingen:
Bij een samenstelling van twee of meer zelfstandige woorden tot één komt een streepje als de uitsprak dit vereist.
Thee en ei → thee-ei
Maar beiden moeten zelfstandig kunnen functioneren, want anders komt er als dit noodzakelijk is een apostrof. Met niet-zelfstandig bedoel ik dan een suffix, achtervoegsel of uitgang.
tv en -tje → tv'tje
tv en toestel → tv-toestel
21 en -ste → 21'ste (en dus ook 1'ste, 5'de, etc.)
21 en jarig → 21-jarig
SMS en -en → SMS'en (en is wel een woord, maar hier het een uitgang!)
SMS en bericht → SMS-bericht

Succes verder. Kijk even of je hiermee iets kan en breid het vooral uit. Het heeft heel potentie. Zoek ook even naar een manier van linken. De lemma's hier zijn qua naam gestandaardiseerd. Het zelfstandig naamwoord enkelvoud heeft vaak de voorkeur. Dus petrochemisch link je naar petrochemie (dat gaat met [[petrochemie|petrochemisch]] en soms hebben ze diverse betekenissen. Duits is de Duitse taal (het Duits). Bij een Duits kind link je dus naar Duitsland, met [[Duitsland|Duits]].

Tot snel, ik sta je graag ten dienst. Als ik het door drukte vergeet help een opmerking hier vaak omdat ik dan nog een mailtje krijg. De maand december was ook bijzonder druk.

Groet,

 —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  6 jan 2014 17:36 (CET) Hoi, dank voor je waardevolle en positieve opmerkingen. Ik heb bijna al je voorstellen overgenomen. Net als ieder land heb ik weggelaten; dat leek me beter. "Landen in de buurt vervangen door het nabije buitenland.Reageren

Ik heb de gehele tekst inmiddels ingevoegd in het lemma Multinationale onderneming. Prettige dag Hamnico (overleg) 8 jan 2014 10:14 (CET)Reageren


Multinationals[brontekst bewerken]

Ik heb op mijn overlegpagina een bericht aan je geschreven.Hamnico (overleg) 13 jan 2014 14:15 (CET)Reageren

Nieuw foto- en schrijfproject: het Europees Parlement[brontekst bewerken]

Hallo Jasper Coenraats, Ik zie dat je wel eens geschreven in het café over politieke zaken. Wellicht heb je daarom ook hierin interesse. In samenwerking met verschillende andere (Europese) taalversies van Wikipedia is er een project gestart om foto's te maken van leden van het Europees Parlement. Tevens is het de bedoeling dat de ontbrekende onderwerpen een artikel gaan krijgen. Gisteren heb ik een eerste inventarisatie gemaakt en daarbij bleek ook dat een aantal politieke partijen nog geen artikel hebben. Als je interesse hebt: wees welkom! De projectpagina van dit foto- en schrijfproject is te vinden op Wikipedia:Wikiproject/Europees Parlement. Wees welkom! Groetjes - Romaine (overleg) 15 jan 2014 19:23 (CET)Reageren

Arnold Toynbee[brontekst bewerken]

Beste Jasper, zoals aangekondigd heb ik me de afgelopen tijd bezig gehouden met de Britse econoom Arnold Toynbee. Het resultaat van mijn arbeid heb ik in mijn kladblok gezet. Zou jij er naar willen kijken? Het is een bewerking van de Engelse wiki over Toynbee. Later wil ik nog andere bronnen researchen.Bedankt alvast ! Hamnico (overleg) 3 feb 2014 11:21 (CET) P.S. Het stramien voor de noten heb ik inmiddels wel onder de knie. Maar, zoals je zult zien, zijn een aantal van de noten in feite google zoekopdrachten. In de originele Engelse wiki vond ik de deze noten mooier, maar ik wist niet, hoe ik dit voor elkaar moest krijgen.Hamnico (overleg) 3 feb 2014 12:47 (CET)Reageren

Hallo Hamnico,
Als ik de tekst bekijk, zie ik prima informatie. Of deze juist is heb ik niet gecontroleerd, maar wat er staat is van waarde of kan dit zijn. Er staat ook veel echter geen toegevoegde waarde heeft. De eerste zin is nu:

Arnold Toynbee was een Britse economisch historicus die vooral bekend werd door zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn streven om de werkomstandigheden van de arbeidersklasse te verbeteren. [1] Hij werd geboren op 23 augustus 1852 en stierf (waarschijnlijk door uitputting van het harde werken) al op de 30-jarige leeftijd op 9 maart 1883.

Ontdaan van overbodige tekst wordt het:

Arnold Toynbee (23 augustus 1852 - 9 maart 1883) was een Britse economisch historicus die voor zijn tijd opvallend betrokken was bij de arbeidersklasse.

Ook andere stukjes tekst staan bekend omdat ze geen toegevoegde waarde hebben of niet écht iets zeggen, terwijl ze wel suggereren dit te doen, zoals ...in feite...
Er zijn ook een paar woorden die een lading hebben die niet neutraal is. "Arbeidersklasse" is bijvoorbeeld neutraler dan "proletariaat". Dit laatste kan (afhankelijk van intonatie die de lezer er zelf bij bedenkt) denigreren zijn en het kan appelleren aan het marxisme. Dit artikel doet dat wel meer. Het zou beter zijn een dergelijke opinie als een opinie van toen of nu te benoemen en te beschrijven, maar het verdere woordgebruik neutraal te houden. In de lopende tekst heb je het dan over de "arbeidersklasse" en in een uitleg op zijn visie en de ontvangst ervan in die tijd kun je spreken over marxisme e.d.
Verder zou ik de aanhalingstekens wijzigen in 'enkele' en "dubbele", en wat je nu doet verwijderen. Het geeft een afwijkend, c.q. (onbedoeld) storend effect en voor bots is het een crisis. Eventueel kan op de NL-Wikipedia ook de typisch „Nederlandse” manier (in het bewerkingsscherm bij speciale tekens > symbolen.
Groet,  —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  3 feb 2014 20:09 (CET)Reageren

Dank voor je feedback. Ik begrijp je kritiek op het begin van het artikel. Maar geef er de voorkeur aan om de eerste zin uit het beginnetje over Toynbee over te nemen, want die vind ik nog beter. Voor de rest heb ik de aanhalingstekens proberen aan te passen. Ik zat nog wel te dubben over citaten. Als ik Toynbee zelf aan het woord laat, moet zijn citaat denk ik tussen aanhalingstekens gezet worden, maar niet cursief. Als ik hem indirect citeer, gebruik ik cursief. Is dat juist? Ik stel voor om het geheel uit mijn kladblok te kopieren naar het beginnetje over Toynbee. Verdwijnt daarmee automatisch het tekstblok "dit is een beginnetje en wordt het meteen een echt WP-lemma? Gr. Hamnico (overleg) 5 feb 2014 12:00 (CET)Reageren

Nico Sikkel[brontekst bewerken]

Dag Jasper, Naar aanleiding van je opmerking bij Dirk Jan de Geer heb ik een artikeltje over Nico Sikkel gemaakt, waaruit - hoop ik - voldoende duidelijk wordt dat hij historisch gezien interessant is. Met vriendelijke groet, Emelha (overleg) 22 feb 2014 18:10 (CET)Reageren

Waauw, dankjewel. Is inderdaad iemand die je wel kunt noemen. Groet,  —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  23 feb 2014 15:51 (CET)Reageren

André Glucksmann[brontekst bewerken]

Uit archief geplaatst (was dáár foutief geplaatst)

Hallo Jasper, ik heb een paar regels over de Franse filosoof André Glucksmann (een beginnetje) uitgebreid tot een, hoop ik, volwaardig artikel. Het geheel vind je terug in mijn kladblok. Graag je aan- of opmerkingen. Met dank en groet Hamnico (overleg) 26 feb 2014 09:50 (CET)Reageren

Einde verplaatsing

Ik kom hierop de komende dagen terug. Groet,  —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  26 feb 2014 20:40 (CET)Reageren

Hoi, we zijn inmiddels een aantal dagen verder. Heb jij nog tijd/zin om even naar die tekst over Glucksmann te kijken? H.g. Hamnico (overleg) 4 mrt 2014 12:53 (CET)Reageren

Request Desysop[brontekst bewerken]

I have requested to desysop my account for administrator on the Dutch Wikipedia

Bevestiging voor Meta-Wiki

 —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  16 mrt 2014 16:58 (CET)Reageren

Hello Jasper, I've put your request on meta on hold for 24 hours. This is a standard practice for us, as it allows for you to reconsider if you wish. If at the end of the 24 hours you still want your rights removed, you don't need to do anything, a steward will pass by and remove them, but at any point during the 24 hours you're free to withdraw your request or ask it for it to be put on hold for a longer period of time. Kind regards, Snowolf How can I help? 16 mrt 2014 17:02 (CET)Reageren

Dank[brontekst bewerken]

Blueknight[brontekst bewerken]

Hoi Jasper,

Ter informatie dit. BK heeft een extra pagina ("overlegpagina2") in zijn gebruikersruimte waarnaar hij soms overleg verpoot, om het -nog later- aldaar te beantwoorden. Dit gebeurt soms jaren na dato. Ik kwam hier pas achter nadat ik hem ooit verweet niet te reageren, waarna hij me op die pagina wees.

Ik neem aan dat de overlegpartners vaak het antwoord niet zien. Overigens verklaart dit lang niet alle gevallen waarin hij helemaal niet op overleg lijkt te antwoorden (tenzij hij er nog meer van dit soort pagina's op nahoudt - waarvan ik me niet bewust ben).

Vr. groet, Woudloper overleg 28 mrt 2014 07:39 (CET)Reageren

Alfred Adler[brontekst bewerken]

Beste Jasper, begrijp ik uit de berichten op je overlegpagina dat je binnenkort stopt als moderator? Betekent dit ook dat je je inzet als coach stopzet? Anyway, ik heb een lemma over de psycholoog Alfred Adler geschreven. Het staat in mijn kladblok. Ik ben benieuwd, wat je ervan vindt. Dus als je tijd/zin hebt....graag je aan- of opmerkingen. Hamnico (overleg) 11 apr 2014 13:13 (CEST)Reageren

afscheid[brontekst bewerken]

Hallo Jasper, ik heb al een tijd niets van je gehoord, na mijn verzoek om feedback m.b.t. Alfred Adler. Ik neem aan dat je een wikibreak neemt. Het lijkt me daarom niet zinvol om het tekstblok op mijn persoonlijke pagina te laten staan, dat je mij coacht. Bedankt tot zover en wellicht tot ziens. Hamnico (overleg) 2 mei 2014 10:45 (CEST)Reageren

Coaching gevraagd[brontekst bewerken]

Beste Jasper Kloekmoed, ik zou je graag als mijn coach willen hebben. Met vriendelijke groet, Bucolicaan (overleg) 14 jun 2014 18:18 (CEST)Reageren

Beste Bucolicaan,
Omdat ik op dit moment niet echt actief ben, denk ik dat deze vraag het beste aan een van mijn collega's kunt stellen. Vooral ook in je eigen belang. Veel plezier hier. Groet,  —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  16 jun 2014 20:03 (CEST)Reageren
Nog voor Bucolicaan dit bericht hier plaatste, heb ik al op zijn verzoek op mijn overlegpagina gereageerd, maar daar heb ik tot op heden geen reactie meer op gehad. Zie hier. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 17 jun 2014 00:53 (CEST)Reageren
Ja ik dacht dat het de bedoeling was om meerdere coachen tegelijk aan te vragen om dan af te wachten wie er accepteert is en wie niet. Sorry, "beginnersfoutje". Met vriendelijke groeten, Bucolicaan (overleg) 19 jun 2014 11:09 (CEST)Reageren
Geeft niets :)  —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  22 jun 2014 18:45 (CEST)Reageren

Beoordelingsnominatie O (vocatief)[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om O (vocatief) dat is genomineerd door Vernoeming. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20140705 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 6 jul 2014 02:01 (CEST)Reageren

evt[brontekst bewerken]

evt eventueels, bedoelt u eventueel ?Ojjm (overleg) 26 dec 2014 18:42 (CET)Reageren

AANVULLING[brontekst bewerken]

Beste Jasper, Ik zie dat het lemma voor het laatst is bijgewerkt op 11 oktober 2013. Slaapt de samensteller ? Typefout. Van Onderp zou ik Onderwerp maken. Ik heb de volgende 40 aanvullingen van twee letters in onderkast: ai ad interim = tijdelijk; plaatsvervangend ba bij afwezigheid bd buiten dienst cf confer = vergelijk cq casu quo = als dat het geval is; om precies te zijn dd de dato = van de (genoemde) datum ev en volgende hc hors catégorie = buiten categorie hc honoris causa = omwille van de eer hg hartelijk gefeliciteerd hg hartelijke groeten id in de id idem = dezelfde, hetzelfde kk kosten koper lc loco citato = op de aangehaalde plaats ll laatstleden mn met name mi mijn inziens oa onder andere(n) oi ons inziens om onder meer pf pour féliciter = ter felicitatie po per omgaande pp pro parte = ten dele pp per persoon pp pagina's = bladzijden qq qualitate qua = in de genoemde hoedanigheid sl sensu lato = in brede zin; in ruime zin ss sensu stricto = in enge zin; in strikte zin ti ter inzage tk te koop vd van de vd van den vd van der vh van het vh voorheen zb zonder beroep zj zonder jaar zp zonder plaats zt zelfde tijd en de volgende 94 aanvullingen van drie letters in onderkast: aka also known as = ook bekend als bgg bij geen gehoor bgv bij gelegenheid van blz bladzijde bza biedt zich aan bzw beziehungsweise = respectievelijk cpm cent per minuut dav daaraanvolgend eab elk aannemelijk bod edm en dergelijke meer etq e tutti quanti = en allen samen; met hun allen fob free on board gvd godverdomme gwl gas, water, licht iag in allen gevalle iab in alle betekenissen iav in aanwezigheid van icm in combinatie met ied in eigen doel ieg in elk geval ifv in functie van igv in geval van ill in levenden lijve iom in overeenstemming met iou I owe you = ik ben u verschuldigd kgb kind geen bezwaar kzh koolzuurhoudend kzv koolzuurvrij mbv met behoud van mgv met gebruik van mhg met hartelijke groeten mho met het oog op miv met ingang van miv met inbegrip van mmv met medewerking van mmv man man vrouw muv met uitzondering van muw met uw welgevallen mvg met vriendelijke groet mvr met voorbedachten rade mzv man zoekt vrouw nav naar aanleiding van nmm naar mijn mening ntb nader te bepalen ntk niet te koop nto nog te ontwikkelen nvt niet van toepassing obv op basis van oer onder erewoord retour ogv onder gebruikelijk voorbehoud oid of iets dergelijks olv onder leiding van opn ora pro nobis = bid voor ons osm ons soort mensen ovv onder vermelding van ppm parts per million = delen per miljoen svp s'il vous plaît = alstublieft tav ten aanzien van tav ter attentie van tap te aangehaalder plaatse tat te allen tijde tbv ten behoeve van tbv ten bate van tem tot en met = t/m tgv ter gelegenheid van tgv ten gerieve van tha te huur aangeboden tka te koop aangeboden tlv ten laste van tov ten opzichte van tov ten overstaan van tpv ter plaatse van ttv ten tijde van tvv ten voordele van tvv ter vervanging van tzt te zijner tijd vdj voor de jaartelling vgh van ganser harte vnw voornaamwoord vof vennootschap onder firma voj voor onze jaartelling von vrij op naam vot voor onze tijdrekening vzm vrouw zoekt man vwb voor wat betreft vzw vereniging zonder winstoogmerk wns winst na strafschoppen www world wide web zoz zie ommezijde zkm zoekt kennismaking met zsm zo spoedig mogelijk zvv zonder vaste verplijfplaats zzp zelfstandige zonder personeel zzz zeer zeldzaam en de volgende 11 aanvullingen van vier letters in onderkast: adhv aan de hand van bbhh bezigheden buitenshuis hebbende ihkv in het kader van ihtv in het teken van mhoo met het oog op notk nader overeen te komen pppd per persoon per dag teab tegen elk aannemelijk bod vlnr van links naar rechts zgan zo goed als nieuw zzgg ziet zich gaarne geplaatst Verdient dit een eigen lemma > Lijst van (in het Nederlands gebruikelijke)afkortingen in onderkast ? Met vriendelijke groet, ojjm J J M Otten

E-mailadres verwijderd wegens privacy.

Ojjm (overleg) 26 dec 2014 22:18 (CET)Reageren


De lijst[brontekst bewerken]

Overleg gebruiker:Jasper Kloekmoed/Archief 2014/@

De bovenstaande lijst is zeker niet onbruikbaar en er zou een aanvulling van kunnen worden gemaakt voor de Lijst van afkortingen in het Nederlands. Ik wilde graag een aantal zaken aan de hand doen.

Ik reageer wat laat, en dat is slechts ten dele wegens tijdgebrek. Hierboven stond voor mij eerst een chaos. Wat blijkt is dat je niet doorhad dat je voor een regeleinde twee maal de entertoets moet indrukken, en dat de tabtoets de functie van spatie lijkt te krijgen. Dat is zoals het op internet en dus hier ook werkt: met HTML-code.

Kijk even naar het bewuste lemma / artikel en probeer eens een aantal toevoegingen te doen. Nakijken kan met "toon bewerking ter controle", een knop die onder het bewerkingsscherm zit als je aan het schrijven bent. Lukt het niet meteen of durf je niet (dat is normaal, heeft iedereen wel een beetje in het begin), dan gebruik je je kladblok. Daar kom je via het menu rechtsboven in je scherm. In je kladblok kan alles, behalve extremen (discrimineren, cyberpesten). Voor de rest kun je kliederen wat je wil. Je kun een artikel ook in je kladblok plaatsen, wijzigen naar believen en geheel correct en aangevuld terugplaatsen. Alles zolang een regulier artikel maar voldoende verzorgd oogt voor het grote publiek. En daar ligt de lat dus ook best hoog, zodat iedereen vaak zat zijn eigen kladblok gebruikt.

Last thing: gebruik geen persoonlijke gegevens van je zelf (dat is een tip) zoals je e-mail adres. Andermans persoonlijke gegevens zijn helemaal taboe. Dat laatste deed je niet, maar je eigen e-mail adres is net zo min handig. Ik heb het verwijderd voor de zekerheid.

Groeten,

 —  „Jaspər Kloekmoed”  [ ! ? ]  28 dec 2014 12:47 (CET)Reageren