Overleg gebruiker:Jgamleus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Jgamleus in het onderwerp Stevin
Hallo Jgamleus, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.602 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot 12 mei 2009 02:46 (CEST)Reageren

Stevin[brontekst bewerken]

Dag Jgamleus, ik zag dat je net in het artikel over getijden een stukje toevoegde over Simon Stevin. Die zou de getijden al in 1590 door de aantrekking van de maan hebben verklaard. Ik zie verschillende problemen met die toevoeging.

1) Je voerde de Duitstalige Wikipedia aan als referentie. Wikipedia is echter nooit een betrouwbare bron, en het is niet toegestaan naar Wikipedia te verwijzen als referentie, ook niet als verwezen wordt naar een anderstalige versie. Opvallend is dat in het Duitse artikel geen bron is opgegeven die Stevins werk noemt als een significante bijdrage waarop door anderen is voortgebouwd. Het is dus heel goed mogelijk dat het een fan van Stevin was, of een Vlaamse nationalist, die het in dat stuk heeft verwerkt.
2) De gravitatie werd pas door Isaac Newton als algemene kracht gepostuleerd. Het is dus een anachronisme om te zeggen dat Stevin de getijden verklaarde door aantrekking. Als je het van hem aangehaalde stuk leest, dan zie je ook dat hij het heeft over "zuiging" en "persing", en tussen die twee geen keuze kan maken. Stevin schrijft wél een stuk waarin hij een aarde postuleert die geheel met water is bedekt en waarop de wind geen invloed heeft, zoals later door Daniel Bernoulli ook is gedaan in zijn evenwichtstheorie van het getij. Om het belang van het werk van Stevin, en de noodzaak het in een artikel over de geschiedenis van het getij te verwerken, aan te tonen, moet er secundaire literatuur worden aangehaald die laat zien dat Newton en/of Bernoulli kennis hebben gehad van het werk van Stevin, en daarop hebben voortgebouwd.
3) Voortgaand op het vorige: In het standaardwerk "Tides, A Scientific History" van de specialist David Cartwright, over de geschiedenis van de getijdentheorie, wordt Stevin nergens genoemd, wat vreemd is als zijn werk een belangrijke bijdrage zou zijn geweest aan de vorming van een theorie over het getij. Kun je een werk citeren waarin die invloed wél wordt aangetoond? Zonder secundaire literatuur die ondersteunt dat Stevin een belangrijke rol speelde, is het noemen van Stevin in deze context zeer discutabel, en grenst het aan origineel onderzoek, gebaseerd op wat Stevin zelf heeft gepubliceerd.
4) Het hoofdstuk over de geschiedenis is langer geweest, maar om de balans van het artikle niet te verstoren, is het grootste deel ervan nu opgenomen in het artikel geschiedenis van de getijdentheorie. Als Stevin een significante rol heeft gespeeld, dan lijkt dat uitgebreidere artikel me de plek waar dat vermeld moet worden. Ik ken geen enkel secundair werk waarin Stevin als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de theorie wordt genoemd, terwijl Galilei, Descartes, Newton, Bernoulli en Laplace altijd worden genoemd, en in dat geval verdient Stevin zeker geen plek in het beknopte overzicht dat nu in het artikel over de getijden staat.

Met vriendelijke groet,  Wikiklaas  overleg  1 jun 2014 10:35 (CEST)Reageren

Hoi wikiklaas, ik kwam Stevin over eb en vloed tegen op op de Duitse Wikipedia pagina, maar je zegt dat dat geen goede referentie is. Verder vond ik de pagina's van oud-natuurkundeleraar Ad Davidse en het artikel van het Vlaams Instituut voor de Zee, zie referenties. Is dat genoeg of moet het meer zijn? In meerdere Internetpagina's wordt Stevin genoemd als iemand die een begin maakt met de uitleg van eb en vloed door de aantrekking van de maan, maar dat Newton het wetmatig vastlegt. En ook Kepler wordt in de buitenlandse Wikipedia pagina's vaak genoemd met alleen maar het feit dat hij de aantrekkingskracht van de maan verantwoordelijk stelde voor eb en vloed (en dat Galileo Galilei het daar niet mee eens was), maar nog niet quantitatief zoals Newton deed. Groeten van HanJgamleus (overleg) 1 jun 2014 11:01 (CEST)Reageren

Als ik Google op '"Simon Stevin" ebb flood' krijg ik ca. 5000 vermeldingen waaronder The Reception of the Galilean Science of Motion in Seventeenth-Century Europe van Palmerino die vier Copernicaanse theorieën over eb en vloed als voorlopers van die van Newton aanhaalt: die van Gilbert/Kepler, die een aantrekkingskracht tussen aarde en maan postuleerden, zegt ze, die van Stevin die van een zuiging van de maan op de aarde uitging, die van Galileo/Gassendi/Wallis en die van Descartes. Verder noemt ze een geocentrische theorie van Francis Bacon. Is dit genoeg? Groeten van Han Jgamleus (overleg) 1 jun 2014 12:16 (CEST)Reageren

Dank voor je uitgebreide reactie. Ik kijk zeker nog naar de links die je hier geeft, en laat dan nog van me weten.  Wikiklaas  overleg  1 jun 2014 12:26 (CEST)Reageren

Ik kwam er nog achter dat als books.google.nl je bepaalde pagina's van een boek niet laat zien, dat het helpt als je al je cookies van books.google.nl weggooit. Groeten van Han. Jgamleus (overleg) 3 jun 2014 05:28 (CEST)Reageren