Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:LIH

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door JoJan in het onderwerp Bernard van Orley
Hallo LIH, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.337 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Siebrand 12 apr 2007 12:15 (CEST)Reageren

Bernard van Orley[brontekst bewerken]

De wijzigingen die je hebt aangebracht aan dit artikel worden ten zeerste gewaardeerd. Toch enkele opmerkingen:

  • De triptiek voor de St. Walburgiskerk te Veurne. Je schrijft : "Of dit kunstwerk nog bestaat is onbekend.<ref>{{cite journal|author = Hendrikman, L.| title = Christiaan II als Scandinavische Constantijn |year = 2001| month = Spring| journal = Millennium| volume = 15| issue = 1 | pages = 30-38}}</ref>". Nochtans op de website van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel staat zelfs de afbeelding van een gedeelte van deze triptiek, zie [1]. Anderzijds moet ik toegegeven dat ik je artikel in Millennium niet heb kunnen lezen (wegens een storing van de server).

Het KMSKB voert op dit moment onderzoek uit naar Van Orley. De gegevens op de website kunnen dus achterhaald zijn. Men beschikt daar nochtans sinds 2001 over de genoemde bijdrage, die verkort en vertaald ook is opgenomen in het geciteerde 'Portraits and Politics'

  • huwelijk van Isabella met Christiaan II van Denemarken was op 12.08.1515 (en niet in 1514)

Klopt deels. Het huwelijk vond bij volmacht plaats in Brussel op 11 juli 1514, en werd op bovengenoemde datum in Kopenhagen bekrachtigd.

  • "Hij schilderde in 1516 een reeks van zes portretten"; Grove's Dictionary of Art (u waarschijnlijk toch niet onbekend) geeft de volgende gegevens "Documents record that in 1516 van Orley made SEVEN (unspecified) paintings for Charles I, King of Spain (from 1530 Emperor Charles V)". Dat artikel is geschreven door de gekende kunsthistorica Maryan Wynn Ainsworth (auteur van het artikel 'Bernard van Orley: Peintre-inventeur", Stud. Hist. A., XXIV (1990), pp. 41-64 en van verschillende boeken).

Hier lopen twee documenten door elkaar: Het in uw tekst geparafraseerde document is uit 1515 (inderdaad niet 1516) en gaat over bovengenoemde figuren (Lille, archives du Nord, B2242). In 1516 maakte de kunstenaar 7 portretten, waarvan er 4 wel degelijk zijn gespecificeerd, en een deels: Karel, Eleonora, Christiaan en Isabella van Denemarken en een niet nader geïdentificeerde Spanjaard. (Lille, Archives du Nord, B 2251). Uiteraard ken en waardeer ik het werk van Ainsworth, wat niet wegneemt dat fouten maken menselijk is. Zo is er bijvoorbeeld ook geen enkele grond om te veronderstellen dat Van Orley in het Liggeren in Antwerpen wordt genoemd.

Wil derhalve deze wijzigingen nog eens opnieuw te bekijken. JoJan 12 apr 2007 18:09 (CEST) Laten wij in contact blijven.Reageren


Tegenover een dergelijke competentie kan ik weinig inbrengen. Toch geef ik me nog niet volledig gewonnen wat betreft het eerste punt. Op hun website geeft het KMSKB een foto van deze schilderij in hun bezit. Wordt deze triptiek dan niet meer toegeschreven aan Bernard van Orley of is het een kopie ? Eigenaardig.

Dit paneel werd altijd, via een curieuze U-bocht constructie, beschouwd als behorende bij de gedocumenteerde opdracht uit 1515-20. Ook grootheden als Friedländer en De Tervarent ondersteunden deze lezing, dus houdt men graag aan deze interpretatie vast. Desgewenst kan ik u (inderdaad, mijn) bijdrage in Millennium toezenden. Laat in dat geval uw adres achter via e-mail. Vr. groet, LIH 17 apr 2007 10:01 (CEST)Reageren

Wat betreft het tweede punt : inderdaad Isabella is getrouwd met de handschoen.
Tegenover het derde punt kan ik niets inbrengen. Vermits ik deze documenten niet kan raadplegen, vertrouw ik erop dat uw uitleg de juiste is.

Terloops, vandaag staat een artikel over James Ensor in de etalage van de hoofdpagina van Wikipedia. Dit is ook een artikel waaraan ik een grote bijdrage heb geleverd. Ik heb trouwens de conservator van het Oostendse museum voor Schone Kunsten hiervan verwittigd. Hij was in zijn nopjes dat de tienduizenden, die Wikipedia dagelijks bezoeken, nu ook konden kennismaken met deze grote Oostendse kunstenaar.

Ik heb vandaag ook nog je artikel gelezen in Museum over de tentoonstelling van diptieken in KMSK Antwerpen. Dit vormt zeker een goede inleiding tot het bezoek dat ik volgende maand, samen met de "Vrienden van het Oostendse museum" zal brengen aan deze tentoonstelling.

Verdere inbreng op andere artikels over kunst wordt ten zeerste gewaardeerd. JoJan 13 apr 2007 19:02 (CEST)Reageren

U kunt mij per email bereiken door te klikken op "email gebruiker" (kadertje "hulpmiddelen" links in het scherm). Als nieuwe gebruiker wil ik u graag wijzen op enkele conventies, zodat latere lezers de antwoorden uit elkaar kunnen houden : een antwoord geeft men onder de vorige tekst en niet ergens middenin. Dit antwoord begint met een dubbel punt  : , of meerdere dubbele punten naarmate men de tekst verder wil laten inspringen. Men ondertekent het einde van het antwoord met vier tildes ~~~~- . Wat betreft de email, verwacht geen onmiddellijk antwoord, want ik vertrek binnen enkele dagen op reis. JoJan 17 apr 2007 10:13 (CEST)Reageren