Overleg gebruiker:PGJS

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Tdevries in het onderwerp Artikelen nomineren voor verwijdering
Hallo PGJS, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.071 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot 23 dec 2007 11:27 (CET)Reageren

Hallo PGJS,
Ook van mij een hartelijk welkom op Wikipedia. Ik heb een paar van je bijdragen bekeken, en die zien er goed uit. Een puntsgewijze opsomming (bulleted list) kun je maken met een sterretje aan het begin van de regel.

De wiki-software vertaalt de volgende tekst:
* eerste punt
* tweede punt

en maakt daar het volgende van:

  • eerste punt
  • tweede punt

Dat soort dingen staat in Help:Uitleg, maar dat kom je al werkende wel tegen. Als ik een aanmerking mag maken, soms gebruik je wel vaak afkortingen als "b.v.", "o.a.". Ik geef er de persoonlijk de voorkeur aan om afkortingen zo veel mogelijk te vermijden (dus uit te schrijven).

Voor vragen kun je terecht op Help:Helpdesk of op mijn overlegpagina: Overleg gebruiker:Johan Lont.

Johan Lont (voorbehoud) 31 dec 2007 11:38 (CET)Reageren

Hallo PGJS,
Ik heb je reactie op mijn overlegpagina gezien.
Ik zal je vertellen hoe ik weet dat je een nieuwe gebruiker bent. Onlangs heeft iemand het artikel Doorbraak (politiek) aangemaakt. Ik heb toen met Google gezocht waar dat begrip in Wikipedia gebruikt wordt, en zo kwam ik het woord "doorbraak-gedachte" tegen op Verzuiling. Ik merkte toen, dat er iets aan dat artikel veranderd was, want ik heb zelf ook wel eens aan dat artikel veranderd, en sindsdien volg ik het een beetje. Toen heb ik op het tabje "geschiedenis" geklikt om te zien wie er recentelijk aan Verzuiling heeft gewerkt. Zo vond ik jou bewerking. Vervolgens klikte ik op de geschiedenis-pagina artikel op het linkje bijdragen achter jouw naam om te zien wat je verder zoal voor wijzigingen hebt gemaakt.
De wiki-software maakt het mogelijk om op diverse manieren te volgen wat er zoal aan wijzigingen wordt gedaan.
  • De meest gedetailleerde is de link Recente wijzigingen in het navigatie-menu, dat alle recente wijzigingen toont.
  • Je kunt ook opvragen welke nieuwe artikelen zijn gestart.
  • Als ik een artikel heb gestart, of vrij ingrijpend heb uitgebreid of veranderd, dan zet ik dat artikel meestal op mijn volglijst. Ik heb bijvoorbeeld op 16 april 2004 het artikel zoals het er toen uitzag aangevuld met wat voorbeelden (NCRV, KRO, VARA, CNV, NKV, NVV, enzovoort). Sindsdien staat dat artikel op mijn volglijst. Als ik op wikipedia kom, kijk ik altijd even op mijn volglijst, om te kijken wat er gebeurd is met de artikelen die mij interesseren. Dan probeer altijd even snel de waarde van die wijziging in te schatten.
Regelmatig worden er onzinwijzigingen gemaakt, vaak - maar niet altijd - door spelende kinderen. Soms probeert iemand uit of hij het écht kan wijzigen. Soms is de wijziging goed bedoeld, maar niet juist of niet relevant. Soms is het alleen maar reclame of propaganda voor een bepaald persoon of een bedrijf of een website.
Heel vaak blijkt iemand een fout ontdekt te hebben, of waardevolle informatie te hebben toegevoegd.
Soms is het niet meteen duidelijk of een bijdrage nuttig of schadelijk is. In deze wijziging veranderde iemand het Natrium-isotoop 23Na in 22Na. Soms maakt iemand zo'n wijziging om te zieken, als een vorm van vandalisme. In dit geval bleek dat het al sinds 2002 fout stond in het artikel, en dat "22" de correcte waarde was!
Voorts bestaat er een goede gewoonte op Wikipedia om "nieuwkomers" op hun overlegpagina te verwelkomen en eventueel hulp aan te bieden (of tenminste wat nuttige links). (Als een nieuwe gebruiker alleen maar onzinwijzigingen maakt, wordt hij of zij natuurlijk niet verwelkomd maar beleefd maar streng terechtgewezen, gewaarschuwd dat hij bij herhaaldelijk vandalisme (tijdelijk) geblokkeerd zal worden, en uitgenodigd om voortaan constructief bij te dragen. Dat alles door de code {{wa}} te plaatsen (zie Sjabloon:Waarschuwing-gebruiker)).
Maar over dat laatste hoef je je niet druk te maken.
Johan Lont (voorbehoud) 2 jan 2008 11:07 (CET)Reageren

Het rode uitroeptekentje is een hulpmiddel bij de vandalismebestrijding. De betekenis van dat uitroepteken wordt uitgelegd op Wikipedia:Vandalismebestrijding onder het kopje Markeren als gecontroleerd. Johan Lont (voorbehoud) 2 jan 2008 15:22 (CET)Reageren

Artikelen nomineren voor verwijdering[brontekst bewerken]

Dag PGJS,

Bedankt voor je bericht aan mij! Ik heb jouw bericht op mijn overlegpagina beantwoord. Groeten, Tjipke de Vries 9 feb 2008 20:33 (CET)Reageren