Overleg gebruiker:Qaz Janssen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Auteursrechten[brontekst bewerken]

Zie ook:

Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot riscio auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan Wikipedia in juridische problemen brengen. Ook teksten in een andere taal letterlijk vertalen naar het Nederlands valt hieronder. Zie ook Wikipedia:auteursrechten.

Een artikel kan om deze reden genomineerd worden voor verwijdering. Het artikel komt dan op de verwijderlijst. Daar kan men eventueel kritiek kwijt op de nominatie.

Zo'n artikel kan behouden worden door het in eigen woorden te herschrijven. Wie zelf de auteur of rechthebbende van de originele tekst is en deze tekst wil vrijgeven voor gebruik op Wikipedia, kan dat doen door de copyright disclaimer onderaan zijn/haar eigen webpagina aan te vullen met de tekst "teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL".

Een andere optie is het versturen van e-mail vanaf een adres dat duidelijk verbonden is met de website of organisatie waar de originele tekst vandaan komt naar OTRS, via het mailadres permissions-nlwikimedia.org. Gebruik hiervoor bij voorkeur onze standaardtekst voor vrijgaven: meer informatie hierover is te vinden op deze helppagina. Vermeld in de mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat. Herschrijven van de tekst geniet vaak de voorkeur daar teksten uit andere bronnen meestal niet voor een encyclopedie bedoeld zijn en dus niet de juiste opzet hebben. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclameuitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Zo'n tekst kan dus alsnog ongeschikt zijn en verwijderd worden, ook na vrijgave via bovengenoemde procedure. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past daarnaast bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan vrijgegeven teksten.

Een artikel zal in principe twee weken op de verwijderlijst blijven staan. Als na die twee weken de tekst niet is aangepast, en ook geen verklaring is gekomen dat de tekst is vrijgegeven, zal de pagina worden verwijderd. Het kan echter voorkomen dat een moderator besluit het artikel al eerder te verwijderen daar auteursrechtenschending erg gevaarlijk is voor Wikipedia.

Beste Qaz Janssen, je wijzigde hier Uniqema in Unichema met als toelichting typo. Er is echter geen sprake van een typo. Na de overname door ICI werd in 1999 besloten om de naam te veranderen in Uniqema, volgens toelichting van het bedrijf (bron: jubileumboek verschenen bij het 150-jarig bestaan in 2008) staat de letter Q in deze tijd van ISO-certificering symbool voor kwaliteit, tevens kon door nauw aan te sluiten bij de bestaande naam geprofiteerd worden van de naamsbekendheid van Unichema. Het bedrijf staat dan ook als Uniqema geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Ik heb je wijziging dan ook ongedaan gemaakt. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 18 mei 2011 12:58 (CEST)[reageer]

Oops. Sorry, en dank voor de uitleg/toelichting. Volgens mij is die toevoeging uit het jublileumboek over de betekenis van de Q (met bronvermelding) een relevante toevoeging - dan zal niemand dezelfde editblunder nogmaals begaan. Mag ik je vragen een toevoeging te maken over de Q? Wel bijzonder overigens dat de filenaam van het eerste plaatje op deze pagina ook de naam "Unichema" bevat. Vriendelijke groet, Qaz (overleg) 18 mei 2011 23:41 (CEST)[reageer]
Ik heb een voetnoot ter verduidelijking toegevoegd. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 19 mei 2011 20:21 (CEST)[reageer]

Rol NHM gedurende Grote Depressie[brontekst bewerken]

Hi Qaz, alweer in 2011 voegde je informatie toe aan het artikel over ARCADIS. Het betrof informatie over de rol die de NHM vervulde tijdens de Grote Depressie. Nu ben ik al enige tijd bezig om het artikel over Vliegbasis Woensdrecht uit te breiden. Ik maak onder andere gebruik van een boek waar de ook door jou opgetekende rol van de NHM in beschreven staat, namelijk dat in het kader van werkverschaffing een bos- en heidegebied werd ontgonnen. Nu ben ik op zoek naar een directe bron. Ik kan in het artikel over de vliegbasis wel verwijzen naar het boek, maar dan zou ik dat tientallen keren moeten doen en dat lijkt mij niks. Een krantenartikel wordt door sommigen niet als "dicht genoeg bij het vuur" gezien. Weet jij een alternatief? Maartenschrijft (overleg) 27 okt 2014 16:49 (CET)[reageer]

Beste Maarten, dat is een uitstekende vraag -- maar wel een waar ik geen kant-en-klaar antwoord op heb. Ik heb zelf geen directe bronnen in huis, dat is een ding dat zeker is. Maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk nog wel wat bronnen moeten zijn - als de bibliotheek (of misschien nog beter: de universiteitsbibliotheek, want daar verwacht ik dan nog het meeste van) ze tenminste niet door de shredder heeft gehaald.
Ik heb voor de gelegenheid eens gegoogled op "nhm werkverschaffing depressie", en één van de eerste artikelen die boven komt drijven bevat al een literatuurlijst waar wel wat in te vinden zou moeten zijn. Ik bedoel de pagina http://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Backus/PW.htm , en dan met name de noten 2 t/m 5. Maar goed, dan moet je die boeken ook nog eens opsnorren, voor je precies weet wat er in staat.
Ik heb dus geen gemakkelijk antwoord voor je, maar misschien dat je iets aan deze manier van zoeken hebt.
Als je nog avontuurlijker bent, zou je eens contact op kunnen nemen met de KNHM - die bestaan nog steeds, en wellicht hebben zij een bibliotheekje voor intern gebruik met boeken over de geschiedenis van het bedrijf.
Succes! Qaz (overleg) 30 okt 2014 13:40 (CET)[reageer]

Grafieken ASR[brontekst bewerken]

Ik heb deze week de recente jaarcijfers van ASR toegevoegd in het artikel over ASR Nederland. Zou jij de grafieken een keer willen bijwerken met de cijfers van de laatste jaren? (als je ze nog hebt) Filosoof2004 (overleg) 4 mei 2023 22:41 (CEST)[reageer]