Vliegbasis Woensdrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vliegbasis Woensdrecht
IATA: WOE ICAO: EHWO
Algemene informatie
Type Militair
Plaats Hoogerheide, Woensdrecht,
Vlag van Nederland Nederland
Hoogte 19 m
Coördinaten 51° 27′ NB, 004° 21′ OL
Locatie in Nederland
Vliegbasis Woensdrecht
Vliegbasis Woensdrecht
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
07/25 2.440 m Asfalt/beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegbasis Woensdrecht is een militair vliegveld bij het dorp Hoogerheide (gemeente Woensdrecht), ca. 10 km ten zuiden van Bergen op Zoom. Het veld ligt dichtbij de snelweg A58 en de grens met België. Er zijn ongeveer 1500 militairen en burgers werkzaam (inclusief de leerlingen).

Bijzonderheden[bewerken]

 • Locatie Vliegbasis Woensdrecht: 51°26.95'N 4°20.52'E.
 • Baan: Eén startbaan 07-25; Lengte: 2440 meter; Breedte: 45 meter; Verharding: asfalt.
 • ICAO-luchthavenidentificatiecode EHWO.
 • Navigatiehulpmiddelen: Een militair radiobaken. WOENSDRECHT TACAN (WDT CH097 X).
 • Radiocommunicatie, Tower VHF 120.425 MHz, Tower UHF 339.000 MHz; Ground VHF 121.675 Mhz, Ground UHF 283.125 Mhz; Arrival VHF 115.925 MHz, UHF none; RAPCON West VHF 123.575 Mhz RAPCON West UHF 281.475 Mhz;

Zweefvliegactiviteiten en vluchten met modelvliegtuigen vinden voornamelijk in de weekeinden plaats vanaf de grasdelen van het veld.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk lag op het terrein van het huidige vliegveld een eendenkooi, die tot 1932 dienst heeft gedaan. Daarnaast was er bosgebied. Tussen 1932 en 1934 werd het terrein ontgonnen ten behoeve van de landbouw. De boeren konden echter de pacht niet opbrengen. Militair vlieger Jac A. Jansen richtte toen met een aantal gelijkgestemden de Bergen-op-Zoomsche Zweefclub op, en in 1935 steeg het eerste zweefvliegtuig op.

Aldus werd het veld voor het eerst gebruikt als zweefvliegveld en oefenveld voor de Militaire Luchtvaartafdeeling (LVA). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het veld door de Duitsers uitgebreid. Na de bevrijding in december 1944 was Woensdrecht het vliegveld waar de eerste Nederlandse vliegers landden.

Na de oorlog werd de Elementaire Vlieger Opleiding (EVO) er gevestigd. Deze werd in de jaren '50 van de 20e eeuw met een technische werkplaats uitgebreid. De firma Aviolanda vestigde zich er. Later werd deze firma het huidige Fokker Services. In 1968 kreeg Woensdrecht de indicatie 'slapende vliegbasis'. Dit betekende dat er geen operationele vliegbewegingen plaatsvonden en dat het veld slechts incidenteel werd gebruikt.

In 1983 maakte de vliegbasis roerige tijden mee toen werd besloten dat de 486 Tactical Missile Wing (TMW) op Woensdrecht werd geplaatst, een een eenheid van de USAF. Deze eenheid werd uitgerust met de Ground Launched Cruise Missile (GLCM). Op Woensdrecht zouden 48 kruisvluchtwapens worden gestationeerd die atoomwapens konden bevatten. Er werd een nieuw en zeer zwaar beveiligd complex voor de eenheid gebouwd maar de ironie wilde dat toen dit complex gereed was het INF-verdrag werd gesloten. Dit maakte de plaatsing van de 486 TMW totaal overbodig. Het complex bestaat nog steeds en wordt momenteel gebruikt door de bedrijfsgroep IVENT (Informatievoorziening en -Technologie) van het Commando Dienstencentra.

Actualiteit[bewerken]

Woensdrecht is de Main Support Base van de Koninklijke Luchtmacht. Op de vliegbasis is sinds 9 december 2013 al het hogere vliegtuigonderhoud en de bijbehorende logistiek geconcentreerd. Ook worden op de vliegbasis opleidingen verzorgd. Daarnaast gebruiken verschillende militaire eenheden de basis regelmatig als oefenlocatie. De vliegbasis zelf wordt gerund door het 961 Platform Squadron van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht (KMSL VLB WDT). De volgende eenheden zijn permanent op Woensdrecht gestationeerd:

 • Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht (KMSL VLB WDT), het opleidingsinstituut van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) voor initiële en vaktechnische opleidingen voor manschappen, korporaals en onderofficieren. De KMSL VLB WDT bestaat uit vier squadrons met ondersteunende staf-elementen:
  • 130 Militaire Opleidingen (MO) Squadron, bestaande uit twee opleidingsafdelingen. De eerste afdeling verzorgt de Algemene Militaire Opleiding (AMO). In de AMO wordt rekruten de Militaire Basis Vaardigheden (MBV) aangeleerd. De andere afdeling bestaat uit de Vakgroep Object GrondVerdediging (OGRV) en de Vakgroep Hondengeleiding. De VG OGRV verzorgt voor officieren, onderofficieren, korporaals en manschappen de de opleiding voor de grondverdediging van de luchtmacht. De VG Hondengeleiding leidt de geleiders van bewakingshonden en explosieven speurhonden op, en sinds 2010 ook de opleiding tot Route Overwatch Search Dog team (ROSD team). Deze teams worden ingezet om routes en gebieden af te zoeken naar explosieven. Het squadron verzorgt tevens andere militaire opleidingen voor de luchtmacht, zoals de AMO en bewakingsopleidingen voor luchtmachtreservisten, wapenopleidingen, omscholing en de militaire praktijkvorming voor ROC-leerlingen die kiezen voor de opleiding "Veiligheid en Vakmanschap" voor de luchtmacht.
  • 131 Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) Squadron heeft als taak het verzorgen van de voorbereidende vliegopleiding voor de luchtmacht en de marine. Ook verzorgt het de Simulator Instructie, de Vlieg Instructie, Inlichtingen en Vliegoperatiën Opleidingen. Voor de vliegopleiding beschikt het 131 Squadron over 13 Pilatus PC-7 lesvliegtuigen. Het squadron verzorgt tevens de gereedstelling en het gebruikersonderhoud van de lesvliegtuigen.
  • 133 Elektronische en Technische Opleidingen (ETO) Squadron voert de technische en brandweeropleidingen van de luchtmacht uit en in beperkte mate voor andere krijgsmachtdelen. Het 133 Squadron geeft ook grondinstructie aan vliegend personeel van de luchtmacht en verzorgt tevens opwerktrajecten voor uitzendingen. Het squadron heeft ook vakgroepen permanent gestationeerd voor opleidingen op Vliegbasis Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp De Kooy. Het squadron bestaat uit drie afdelingen:
   • Opleidingsafdeling Brandweer, die al het militaire brandweerpersoneel van de luchtmacht opleidt en traint. De vliegbasis beschikt hiervoor over een brandweeroefenterrein dat behoort tot de meest complete en moderne computergestuurde faciliteiten ter wereld, waar ook bondgenootschappelijke militaire brandweereenheden komen trainen.
   • Opleidingsafdeling Vliegtuiggebonden Opleidingen, waar de vliegtuigtechnici van de luchtmacht en de marine worden opgeleid voor de hoofdwapensystemen: de F-16 Fighting Falcon, de AH-64 Apache, de CH-47 Chinook, de AS-532U2 Cougar en de NH-90.
   • Opleidingsafdeling Niet-Vliegtuiggebonden Opleidingen, waar overige opleidingen technici worden opgeleid, zoals specialisten voor Communicatie- en Informatiesystemen (CIS), Gronduitrusting (GU) zoals elektrische en koelinstallaties, alsook opleidingen op het gebied van vliegveiligheid.
  • 961 Platform Squadron heeft als taak het opstellen van de vliegbasis door het uitvoeren van operationele luchtverkeersbeveiliging en het verzorgen van air navigation services en het verzorgen van (luchthaven)brandweerdiensten. Het squadron beschikt ook over een operationele (uitzendgerede) CIS-eenheid die verbindingen en informatiesystemen zekerstelt.
 • Joint Meteorologische Groep (JMG), de gecentraliseerde weerdienst van de krijgsmacht, die organisatorisch bij de luchtmacht en binnen de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht is ingebed. De JMG verzorgt ook alle militaire meteorologische opleidingen.
 • Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), waar de luchtmacht het groot onderhoud aan haar wapensystemen uitvoert. Het logistiek centrum heeft ook nog faciliteiten in Dongen.
  • Kerntaken - De kerntaken van het LCW bestaan uit de instandhouding van luchtgebonden wapensystemen en grondgebonden communicatiesystemen en uit de bevoorrading van materieel. Hiermee ondersteunt het centrum primair de luchtmacht, maar daarnaast ook de overige drie krijgsmachtdelen bij de uitoefening van de operationele taken. Het LCW zorgt voor het onderhoud en de logistiek van de de F-16 Fighting Falcon, de AH-64 Apache, de CH-47 Chinook, de NH-90, de AS-532U2 Cougar, het Pilatus PC-7 opleidingsvliegtuig, de luchtverkeersbeveiliging, radio- en satellietverbindingen, radarapparatuur en de inbouw van apparatuur in militaire voertuigen.
  • Squadrons - Het LCW bestaat naast een kleine staf die deels gedeeld wordt met de KMSL VLB WDT, uit Programma Management en de Onderhoud en Logistiek Wing. Programma Management stelt de materiële beschikbaarheid van alle luchtmachtwapensystemen zeker, inclusief onbemande luchtvaartuigen. De Onderhoud en Logistiek Wing bestaat (formeel sinds 8 januari 2014) uit een viertal squadrons:
  • 980 Vliegtuig- en helikopteronderhoud Squadron.
  • 981 Componentenonderhoud Squadron.
  • 982 Technologie en Missieondersteuning Squadron.
  • 983 Logistiek Squadron.
  • De Luchtmachtbergingsdienst heeft - als onderdeel van het 982 Squadron - de primaire taak het bergen van neergestorte vliegtuigen. Daarnaast heeft de dienst twee specifieke maar daaraan gerelateerde taken, namelijk het ruimen van in de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen en het transporteren (inclusief demontage en montage) van vliegtuigen.

Naast de vliegbasis is op het bedrijventerrein Aviolanda onder meer het bedrijf Fokker Services gevestigd, de onderhoudsdivisie van Fokker. Hier vond onder andere de cockpit modernisatie van de (K)DC-10 transport toestellen van de luchtmacht plaats en werden modificaties en faseinspecties aan F-16's uitgevoerd.

Op dit moment wordt ook gewerkt aan een nieuw Fokker toestel, namelijk de F-120NG. Dit project wordt uitgevoerd door NG Aircraft.

Trivia[bewerken]

Op 12 oktober 2008 heeft programmamaker Alberto Stegeman in zijn programma "Undercover in Nederland" laten zien hoe hij als vreemde binnen kon komen in deze vliegbasis.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 • Afdeling Communicatie van het Commando Luchtstrijdkrachten te Breda
 • Bureau Communicatie van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht