Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Toonebtis II

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Ben Pirard in het onderwerp Egyptische koninginnen
Hallo Toonebtis II, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.560 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Oudheid[brontekst bewerken]

Ewathe Toonebtis II! Je bent goed bezig met het schrijven van artikels over muziek en de oudheid, bedankt daarvoor. Ik wil je even wijzen op het Portaal:Oudheid waar veel informatie over de oudheid en hulp voor het schrijven van Wikipedia artikels daarover te vinden is. Hier worden ook alle nieuw aangemaakte artikelen vermeld. Misschien heb je er wat aan. Er bestaat ook een subportaal Egyptologie, maar aangezien ik me voonamelijk met de Romeinen bezig houdt weet ik niet of die nog actief wordt bijgehouden. Groet, Joris1919 10 dec 2008 17:47 (CET)Reageren

Stijl[brontekst bewerken]

Beste Toonebtis,

Leuke naam! Mag ik wat opmerken over het Nederlands op je gebruikerspagina:

  • passioneel, je bedoelt gepassioneerd
  • liefhebber van .... met, -> liefhebber van ..., in het bijzonder (van) ...
  • interesseer me ... in -> interesseer me ...voor?

Vriendelijke groet, Hansmuller 10 dec 2008 20:36 (CET)Reageren

Onbelangrijk[brontekst bewerken]

Dag vreemdeling Het doet me deugd dat pre-columbiaans Amerika ook aan bod komt, maar zou je de Elamieten het gunnen hun rijk te vermelden? Me_972 28 aug 2009 12:02 (CET)Reageren

Egyptische koninginnen[brontekst bewerken]

Beste Toon (mag ik je zo noemen?),

Tot mijn genoegen stelde ik vast dat jij de maker bent geweest van de pagina's van enkele Oud-Egyptische koninginnen. Ik heb daar recent een wat uitgebreider artikel van gemaakt, zoals je hebt gemerkt, want je hebt er nog wat aan verbeterd. Waarvoor dank.

Zelf heb ik er intussen ook al een twintigtal aangemaakt. De reden waarom ik enkele jaren geleden daarmee ben begonnen was de vaststelling dat 182 mannelijke farao's op deze Wikipedia een pagina hadden, en slechts 52 vrouwelijke (of koninginnen). Dat dit een androcentristische encyclopedie is (een encyclopedie door en voor mannen), dat is intussen zelfs in de pers al lang geweten, maar het betekent niet dat we deze koers in de toekomst moeten blijven varen. Het is als een containerschip dat maar aan één kant geladen is. Bijgevolg leg ik me nu uitsluitend nog toe op het vullen van de lege kant. Sommigen noemen dat POV, en inderdaad, als je van een +POV een NPOV wil maken, dan doe je aan -POV. Andersom geldt ook. Maar ik heb nog geen goede argumenten kunnen ontwaren om dit niet te doen. Bedoeling is de hele zaak wat in evenwicht te brengen. Zouden er enkel pagina's van Egyptische koninginnen bestaan, dan zou ik er ongetwijfeld alleen nog van mannelijke farao's maken. Nu is het echter andersom.

En op dat punt is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel, zo te zien. Vandaar mijn verzoek aan jou. Zou je nog meer pagina's van Egyptische koninginnen willen aanleggen? Je mag gerust op deze pagina antwoorden, ik kom nog wel eens langs.

Vriendelijke groeten,
--Ben Pirard (overleg) 15 jan 2012 14:16 (CET)Reageren

Dag Ben Pirard,

Uiteraard mag u mij met mijn voornaam aanspreken. Het was voor mij een aangename verrassing om te zien dat u enkele van mijn artikels uitbreidde. Ik had deze een hele tijd geleden aangemaakt met het doel ze zo snel mogelijk aan te vullen, maar door andere prioriteiten geraakte het een beetje op de lange baan.

Ik kan u enkel gelijk geven over de ongelijke verdeling van artikels over mannelijke-vrouwelijke koning(inn)en in Wikipedia. Ik vrees echter dat dit eerder te wijten is aan een prominenter op de voorgrond treden van mannen in veel beschavingen uit de Oudheid (zoals Egypte). Zo zijn er onder de regerende monarchen van dit land slechts een aantal vrouwelijke farao's bekend, die natuurlijk wel pagina's hebben op Wikipedia. Dit neemt niet weg dat er een heel aantal Egyptische koninginnen, die nochtans vaak belangrijke rollen bekleedden, niet op de Nederlandstalige Wikipedia verschenen. Daarom wens ik zo veel mogelijk artikels als mijn beperkte vrije tijd mij toe laat aan te maken om de leegte een beetje te dichten. Ik maak echter wel geen artikels over deze koninginnen aan enkel omdat ze vrouwelijk zijn, maar om hun historisch belang. Ik zal evenzeer missende artikels over belangrijke historische mannen blijven aanmaken.

Nog veel succes met uw edel doel,

Toon

Bedankt, Toon. Uiteraard is ook mijn bekommernis het nastreven van volledigheid. Op de lijst ziet men meteen al die rode links die bij de koninginnen horen. Of zij meer of minder belangrijk zijn is ook voor historici soms moeilijk te bepalen. Vrouwelijke onderzoekers zoals Tyldesley hechten er duidelijk meer belang aan. We kunnen natuurlijk filosoferen over waarom vrouwen vaak op de achtergrond staan, en in een uitgebreid macrohistorisch onderzoek dat ik zo'n jaar geleden publiceerde heb ik daar wat uitgebreider aandacht aan besteed en een aantal antwoorden geformuleerd. Misschien is het omdat achter ieder groot man een grote vrouw staat, of omdat grote mannen anderen maar al te graag willen laten geloven dat hun energie en inspiratie enkel van henzelf is gekomen en daarom hun vrouwen op de achtergrond duwen... Het belang is soms pas achteraf te achterhalen en ook zijn er nogal wat interessante archeologische vondsten (meestal graven), waar men graag toch op zijn minst een wat ruimere kijk wil op krijgen.
In ieder geval, het is fijn om te vernemen dat je nog meer artikels wil aanmaken. Het mogen gerust ook beginnetjes zijn, die neem ik dan nadien nog wel eens graag onder handen. Veel goede gegevens zijn vooral op de Duitse Wikipedia te vinden, en in iets mindere mate ook op de Engelse en Franse. Maar er is niets dringend na 5000 jaar...
Eveneens veel succes gewenst. --Ben Pirard (overleg) 15 jan 2012 15:30 (CET)Reageren