Overleg gebruiker:Wim Roskam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Wim Roskam in het onderwerp Coach
Hallo Wim Roskam, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.475 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Coachingsprogramma
Coachingsprogramma

Wim Roskam volgt het coachingsprogramma. De coach is Byl.

Verwijder dit sjabloon alstublieft niet zonder eerst Byl op de hoogte te stellen.

Coach[brontekst bewerken]

Beste Wim,

Vooreerst welkom op wikipedia.

Ik zag je verzoek voor een coach op mijn overlepagina, en wil me hierbij graag beschikbaar stellen als jouw coach. Ik heb het verzoeksjabloon weggehaald. En bovenaan deze overlegpagina een sjabloon gezet waarin staat dat je gecoacht wordt. Als je (specifieke) vragen hebt dan kan je die hier stellen, ik zal deze pagina blijven volgen en zo snel mogelijk antwoorden. Daarnaast zal ik kijken of ik aan de hand van je bijdragen en de artikelen die je schrijft nog opmerkingen heb.

In je coachingsaanvraag meldde je dat je onder andere een artikel wou schrijven over "akaiji". Ik heb dit eens opgezocht omdat ik daar nog nooit van gehoord had. En ik kwam op (naar ik veronderstel) jou webpagina terecht. Ik weet niet hoever je staat met je artikel, maar ik stel voor dat je de versie die je nu hebt op een voorlopige kladpagina plaatst. Ik heb die alvast voor je aangemaakt op volgende link Gebruiker:Wim Roskam/kladpagina. Daarop kan je naar hartelust experimenteren totdat het artikel klaar is, waarna het definitief geplaatst kan worden.

Nog verder over het onderwerp. Ik heb daar niet onmiddellijk voeling mee, ik ben van opleiding exacte wetenschapper, weliswaar met een brede interesse. Probeer alvast op je artikel zo neutraal mogelijk te blijven en reclame of promotie te vermijden. Ik zal je daarbij proberen te helpen in de mate van het mogelijke. Veel succes, alvast.

Mvg, Byl (overleg) 24 jun 2011 15:14 (CEST)Reageren

Hallo Byl,

Ik moet nog even wennen aan de wiki-gebruikersinterface en vraag me af of ik nu op de juiste wijze reageer op je antwoord. Ik hoor het wel als het iets niet goed is. Ik beschouw dit voor nu maar als een soort email.

Dank je wel in elk geval voor je instemming. Ik zal straks hopelijk al wel vast m'n eerste opzet neerzetten op de pagina die je gemaakt hebt, dan hebben iets om over te praten.

Het is prima dat je niet direct voeling hebt met dit onderwerp. Ik denk zelfs dat dat juist heel goed is. Ik had je uit de lijst met mogelijke coaches uitgezocht omdat juist je wetenschappelijke achtergrond gecombineerd met een brede interesse precies dat is wat ik nodig heb op de juiste wijze aan dit artikel te werken.

Ik ben me bewust van de wat lastige positie waarin ik me begeef, omdat het inderdaad zo is dat er een commerciële kant aan de Akaija zit. Maar bovenal is mijn (onze, mijn vriendin Marianne is hier nauw bij betrokken) insteek om iets aan de wereld te presenteren waarvan Marianne en ik weten dat het werkelijk iets bijdraagt aan kennis op spiritueel en esoterisch gebied en daarbij zelfs wat richting wetenschap gaat. Ik ben echter niet wetenschappelijk geschoold, en bekijk de wereld meer vanuit de ogen van een kunstenaar. Dat is een lastige positie in dezen. Enfin... ik zal m'n best doen en hoor het wel als je reacties, twijfels, gedachten etc hebt over de wijze waarop ik het presenteer. Kijk maar in welke mate je in staat bent (en wilt) om te helpen. Bedankt alvast voor alles.

Ik heb iets op 'papier' gezet in Word en ga straks kijken hoe het eruit komt te zien op de kladpagina. Dan krijg je gelijk een indruk.

Groet,

Wim

Wim, ik heb de kladversie van jou artikel vluchtig doorgenomen, ik zal er later op de overlegpagina van jou kladpagina verder op ingaan. Ik zal eerst wat elementaire zaken proberen uit te leggen over de diverse pagina's op wikipedia zoals gebruikerspagina's, overlegpagina's en artikelen.
Deze pagina pagina vormt samen met Gebruiker:Wim Roskam "jouw" pagina's:
  • Gebruiker:Wim Roskam is jouw gebruikerspagina. Daarop zet je wat je kwijt wil over jezelf. Bijvoorbeeld je interesses, taalvaardigheid, kennisgebieden, uitleg over jezelf, of eender wat wat je denkt dat interessant of nuttig kan zijn voor andere gebruikers. Zet daar zeker niet adres, e-mail of andere privégegevens op, om mogelijk misbruik te voorkomen. Je bent ook niet "verplicht" daar iets te zetten. Besef ook dat alles wat je op wikipedia plaatst, ook persoonlijke informatie, "vrijgegeven" wordt aan het "grote publiek". Zelfs als je achteraf iets wijzigt, kunnen alle andere wikipedia lezers via het tabbladje geschiedenis ([1] in dit geval) alles wat ooit geschreven is op de die pagina nalezen, evenals wanneer en door wie het geschreven is. Zet daar dus geen dingen op waarvan je achteraf denkt dat die best niet zomaar in de openbaarheid worden gegooid. Mijn gebruikerspagina is bv Gebruiker:Byl. Andere mensen hebben niets te moeien met wat jij op je gebruikerspagina zet, dus je kiest zelf maar wat je erop kwijt wil.
  • Deze pagina is Overleg gebruiker:Wim Roskam, jouw persoonlijke overlegpagina. Hierop kunnen mensen terecht als ze jou een vraag willen stellen, of om je bijvoorbeeld op de hoogte te brengen van bepaalde zaken. Het overleg is bedoeld voor andere personen die jou willen contacteren. Het is op wikipedia de gewoonte dat een vraag beantwoord wordt op de plaats waar ze gesteld wordt, dus als je hier een vraag zou krijgen, beantwoordt je die gewoon hier, als jijzelf op een andere overlegpagina een vraag stelt, wordt die daar beantwoord. Het is niet de bedoeling om in andermans bijdragen op een overlegpagina wijzigingen aan te brengen.
Naast gebruikers, heeft ook elk artikel een overlegpagina. Daarop kunnen vragen of bemerkingen die specifiek over dat artikel gaan, geformuleerd worden, en deze worden ook daar beantwoord. Bijvoorbeeld het artikel over "Nederland" is te vinden als Nederland, de bijhorende overlegpagina is Overleg:Nederland. Het eerste is het encyclopedie-artikel, het tweede is de overlegpagina waarop alle gebruikers vragen kunnen stellen, twijfels bij bepaalde passages uiten, suggesties of verbeteringsvoorstellen kunnen doen, etcetera, specifiek over het artikel Nederland. Op wikipedia is één van de hoofdzaken om consensus na te streven en de overlegpagina is de aangewezen plaats om tot een consensus te komen in geval van discussie.
Overlegpagina's zijn niet vergelijkbaar met e-mail, aangezien e-mail een vorm van communicatie is tussen een beperkte groep personen, terwijl de overlegpagina's op wikipedia voor alle gebruikers en lezers vrij toegankelijk zijn. In tegenstelling tot e-mail kan iedereen deze pagina's lezen. Probeer altijd beleefd te blijven op overlegpagina's, en probeer respect te hebben voor de mening van andere gebruikers, ook al strookt die niet met jou eigen mening.
Op enkele uitzonderingen na, zijn alle pagina's die niet beginnen met "gebruiker" of "overleg" artikelpagina's en deze vormen uiteraard de essentie van wikipedia. Een van de basispijlers van wikipedia is dat alle pagina's vrij bewerkbaar zijn, en dat alle tekst die je opneemt in een artikel vrijgegeven wordt. Je kan dus geen auteursrecht claimen tov andere gebruikers of lezers, of andere gebruikers verbieden "jou" tekst op een artikel te bewerken. Vanaf het moment dat je een tekst opslaat op wikipedia wordt deze als het ware volledig vrijgegeven. Er bestaat dus niet zoiets als "mijn" artikel. Een wikipedia-artikel wordt beschouwd als een encyclopedische informatiebron die voor iedereen vrij beschikbaar en bewerkbaar is. Meer informatie kan hierover en over andere zaken kan je vinden op Portaal:Hulp en beheer/Regels en richtlijnen.
Tot slot, en probeer dit altijd te doen als je een bijdrage op een overlegpagina doet, onderteken de bijdrage. Dit kan je doen door je bericht af te sluiten met 4 tildes => ~~~~ Deze 4 tildes is een wikicode die door het systeem omgezet wordt in achtereenvolgens je gebruikersnaam, je overlegpagina en het tijdstip waarop je bericht geplaatst is. Zo is het direct duidelijk voor alle gebruikers wie wanneer welke bijdrage geleverd heeft.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en niet teveel in één keer. Mvg Byl (overleg) 25 jun 2011 04:58 (CEST)Reageren

Hallo Byl, Dank je wel. Hier wordt me veel duidelijk. En nee... niet teveel informatie tegelijk hoor. Dit kan ik prima aan. Wat ik me nog afvraag is dit... kan een artikel dat oorspronkelijk zeg maar 100 bepaalde woorden bevat uiteindelijk door diverse bewerkingen zodanig veranderd zijn dat het b.v. nog maar 50 woorden bevat en dat de oorspronkelijke tekst totaal is verdwenen/veranderd? Ik neem aan van wel, maar vraag me af of dit ook veel voorkomt.

Groet en tot later Wim Roskam (overleg) 25 jun 2011 06:39 (CEST)Reageren

Wim, dit kan zeker en is ook al vaak gebeurd. In sommige gevallen wordt het hele artikel en zijn volledige geschiedenis gewist van wikipedia, wanneer men van oordeel dat dit artikel niet op wikipedia thuishoort. Mvg Byl (overleg) 25 jun 2011 15:43 (CEST)Reageren
Ik heb ondertussen mijn visie op je artikel akaiji gegeven op de overlegpagina van je kladpagina Overleg gebruiker:Wim Roskam/kladpagina. Met vriendelijke groeten, Byl (overleg) 25 jun 2011 17:09 (CEST)Reageren

Hallo Byl, Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Hier heb ik echt heel veel aan. Ik bewonder je zuivere antwoord zonder sturing. Omdat we dit weekend weinig achter de computer zitten (op vakantie in de bergen) even een kort antwoord. Op basis van je antwoord ga ik me eerst verder verdiepen, want er wordt me na een korte check in verschillende gerelateerde artikelen veel duidelijk hoe e.e.a. werkt en welke invloeden er meespelen op Wikipedia en waar we rekening mee moeten houden. En wellicht zal ik het artikel flink moeten herzien. Maar vanwege de beperkte tijd (teveel vrije tijd eigenlijk :-) duurt dat iets langer. En zoals je zegt... eerst wat ervaring opdoen is een verstandige route. Alvasat enorm bedankt en tot binnenkort. Wim Roskam (overleg) 25 jun 2011 23:38 (CEST)Reageren