P. Djèlí Clark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
P. Djèlí Clark
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Phenderson Djèlí Clark
Geboren 11 juni 1971
Geboorteplaats New York, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Schrijver, historicus
Werk
Jaren actief 2011–
Genre Speculatieve fictie
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

P. Djèlí Clark is het pseudoniem van Dexter Gabriel (New York, 11 juni 1971)[1], een Amerikaanse schrijver van speculatieve fictie. Hij won onder meer drie Locus Awards, drie Nebula Awards en een British Fantasy Award voor zijn boeken, novelles en korte verhalen.[2] Hij schrijft fictie onder pseudoniem om die te onderscheiden van zijn academische publicaties als historicus.

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Clark werd geboren in de Verenigde Staten, maar bracht zijn vroege kindertijd door bij zijn grootouders in Trinidad en Tobago. Hij keerde terug naar Amerika toen hij acht jaar oud was. Clark behaalde een bachelor en een master in geschiedenis aan de Texas State University en een doctoraat aan de Stony Brook University. Later werd hij docent aan de University of Connecticut.[3]

Clark begon in 2011 met het publiceren van korte verhalen als P. Djèlí Clark, maar soms ook als Djèlí A. Clark, Phenderson Djèlí Clark of A. Phenderson Clark. Dit zijn samenstellingen van de voornaam van zijn opa (Phenderson), de meisjesnaam van zijn moeder (Clark) en de djeli van West-Afrika.[4] Clark won in 2019 zowel een Locus Award als een Nebula Award voor zijn korte verhaal The Secret Lives of the Nine Negro Teeth of George Washington, over negen verschillende slaven in een magische wereld wier tanden worden gebruikt om een kunstgebit te maken voor George Washington. Datzelfde jaar werd zijn novelle The Black God's Drums genomineerd voor diezelfde prijzen, evenals voor een World Fantasy Award en een Hugo Award. Dit verhaal is een alternatieve geschiedenis waarin de Geconfedereerde Staten de Amerikaanse Burgeroorlog hebben gewonnen.

Clark bracht in 2016 de novelette[5] A Dead Djinn in Cairo uit. Dit was het begin van een serie verhalen die zich afspelen in een alternatieve, magische versie van Egypte. Deze vormen samen zijn Dead Djinn Universe of Ministry of Alchemy-serie. Hierin volgden later de novelle The Haunting of Tram Car 015, het korte verhaal The Angel of Khan el-Khalili en het boek A Master of Djinn. Clark bleef daarnaast ook andere verhalen schrijven, zoals de novelle Ring Shout. Ook dit is een alternatieve geschiedenis, waarin The Birth of a Nation blanke mensen heeft betoverd en naar de Ku Klux Klan heeft gedreven. De hoofdpersonen van het verhaal trekken ten strijde tegen de bovennatuurlijke krachten binnen de organisatie.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dead Djinn Universe[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2016 - A Dead Djinn in Cairo (novelette)
  • 2019 - The Haunting of Tram Car 015 (novelle)
  • 2021 - A Master of Djinn (Nebula Award, Locus Award)

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]