Pablo Angeles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pablo Angeles (Bacolor, 17 augustus 1889 - 16 mei 1965), ook bekend als Pablo Angeles David, was een Filipijns politicus. David was in zijn carrière onder andere lid van het Filipijnse Huis van Afgevaardigden, gouverneur van Pampanga en senator.

Biografie[bewerken]

Pablo Angeles David werd geboren in Bacolor in de provincie Pampanga als zoon van Carlos Angeles en Ceferia David. Zijn vader was een lid van de Katipunan en had een Spaanse academie, waar hij bovendien doceerde. Diverse van zijn studenten werden later landelijk bekend, zoals rechter Jose Gutierrez David, Nicolas Dayrit en Benigno Aquino sr.. Pablo behaalde in 1910 zijn Bachelor-diploma rechten aan de Escuela de Derecho. Hetzelfde jaar slaagde hij ook voor het toelatingsexamen voor de Filipijnse balie (bar exam), waarmee hij dat jaar de jongste praktiserende advocaat van de Filipijnen was.

In 1912 werd David benoemd als Justice of Peace van zijn geboortedorp Bacolor. Een jaar later volgde een benoeming tot deputy provincial fiscal. In 1916 werd hij voor drie jaar gekozen als provinciaal raadslid. In 1918 was hij bovendien voorzitter van de lokale verkiezingsraad. In 1919 werd hij gekozen als afgevaardigde namens het eerste kiesdistrict van Pampanga. Bij de verkiezingen van 1931 werd hij gekozen als gouverneur van Pampanga, waarna hij in verkiezingen van 1934 werd herkozen.

Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was David van 1945 tot 1947 opnieuw gouverneur van Pampanga. Bij de verkiezingen van 1947 werd hij daarna gekozen als lid van de Filipijnse Senaat. Als senator stond hij bekend om zijn vurige uiteenzettingen. Zo viel hij in 1950 president Elpidio Quirino aan op zijn uitspraak dat de Hukbalahaps waren uitgeroeid.

Bronnen[bewerken]