Paevälja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paevälja
Wijk van Tallinn
Tallinn paevalja asum.png
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 27′ NB, 24° 49′ OL
Inwoners (2012) 371

Paevälja (‘Kalksteenveld’) is een subdistrict of wijk (Estisch: asum) in het stadsdistrict Lasnamäe in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De wijk telde 371 inwoners op 1 juni 2012.[1]

Geografie[bewerken]

De vegetatie van Paevälja
Sporen van een Sovjet-legerbasis

De aangrenzende wijken van Paevälja zijn vanaf het noorden met de wijzers van de klok mee Maarjamäe, Loopealse, Laagna, Kurepõllu en Kadriorg.

De belangrijke verkeersweg Narva maantee loopt door de wijk.

Lasnamäe is een kalksteenplateau, dat 30–52 m boven de zeespiegel ligt. De grenzen van Paevälja met de wijken Kadriorg en Maarjamäe bestaan dan ook uit een steile helling. Paevälja is, in tegenstelling tot de meeste andere wijken in Lasnamäe, relatief ongerept gebleven. Het overgrote deel van de wijk bestaat uit de voor een ondergrond van kalksteen karakteristieke schrale vegetatie.

Dat zal niet zo blijven. In het zuiden van de wijk, waar de weg Juhan Smuuli tee zich van de Narva maantee afsplitst, is een nieuw winkelcentrum, Panorama City, gepland. De oppervlakte wordt 77.000 m² en het zal ca. 200 winkels tellen. De opening is gepland voor 2014. Er zijn ook bouwplannen voor andere delen van de wijk.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties