Parselena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een halo om de Maan en een paar bijmanen boven de sterrenwacht van de Universiteit van Alberta, Canada op 27 maart 2010. De Maan was voor ruim 94% verlicht.

Een parselena (meervoud parselenae), meestal bijmaan genoemd, is een relatief zeldzaam natuurlijk optisch verschijnsel in de aardatmosfeer dat wordt veroorzaakt door de Maan. Onder gunstige omstandigheden veroorzaken ijskristallen in cirruswolken (onder andere) de volgende twee verschijnselen: een halo met een hoek van circa 22° rond de Maan, en een ring door de Maan, parallel aan de horizon. Parselenae kunnen optreden op de twee plaatsen aan de hemel waar de halo en de ring elkaar snijden. In principe komen bijmanen dus in paren voor, links en rechts van de Maan, en op dezelfde hoogte boven de horizon als de Maan. Maar wanneer de dikte van de bewolking varieert kan het voorkomen dat slechts één bijmaan te zien is.

Een bijmaan is in feite hetzelfde als een bijzon (parhelium), maar wordt veroorzaakt door de Maan in plaats van door de Zon. Doordat de Maan veel zwakker is dan de Zon is een bijmaan veel zeldzamer dan een bijzon en parselenae kunnen dan ook voornamelijk rond vollemaan worden waargenomen. Bovendien lijken parselenae minder kleurrijk dan parhelia, doordat het zwakkere licht niet of nauwelijks de kegeltjes in het netvlies van het menselijk oog activeert.