Patrick Maselis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Patrick Valère Maria Jérôme Maselis is een Belgisch ondernemer en filatelist. Hij is eigenaar en algemeen directeur van Maselis, een leverancier van graanproducten voor de voedingsnijverheid met hoofdzetel in Roeselare.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick Maselis is een zoon van Antoon Maselis en een kleinzoon van Jérôme Maselis. Hij behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven diploma's in de farmaceutische zorg (1984) en de bio-ingenieurswetenschappen (1987). Hij behaalde ook een MBA aan INSEAD in Fontainebleau in Frankrijk.

Hij is sinds 1988 algemeen directeur van Maselis, een leverancier van graanproducten voor de voedingsnijverheid gevestigd in Roeselare. In 1994 richtte hij met Gerard Debrabandere ook Poco Loco, een producent van ontbijtgranen, op. In 2007 verkochten ze 74% van Poco Loco aan de Zweedse groep Santa Maria.[1] Nog later kwam Poco Loco in handen van de Finse groep Paulig.

Maselis is of was bestuurder van Voka, voorzitter van het bestuurscomité van KU Leuven Campus Kulak en Campus Brugge,[2] bestuurder van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (en dienst opvolger Port of Antwerp Bruges), voorzitter van de Steunraad West-Vlaanderen van de Koning Boudewijnstichting en voorzitter van KU Leuven Research & Development.

Patrick Maselis is een postzegelverzamelaar. Hij is een voormalig voorzitter van de Koninklijke Belgische Academie voor Filatelie (2009-2015) en de Royal Philatelic Society London in het Verenigd Koninkrijk (2017-2019). Hij is tevens voorzitter van de Club de Monte-Carlo de l'Elite de la Philatélie in Monaco. Daarnaast is hij lid van verschillende andere Europese filatelieverenigingen, onder meer in Frankrijk, Spanje en Rusland. Hij is ook bestuurder van de National Postal Museum in de Verenigde Staten. Hij verzamelt ook alles met betrekking tot de voormalige Belgische koloniën en specifiek de Lado-enclave.[3]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]