Giberne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Patroontas)
Een patroontas

De giberne is een patroontas met bandelier die tegenwoordig[(sinds) wanneer?] binnen het leger alleen nog een ceremoniële functie vervult. De giberne werd vroeger gebruikt voor het meevoeren van munitie (inclusief de slaghoedjes) voor het persoonlijk wapen. Op de bandelier zijn vaak voorop ruimnaalden bevestigd voor het vrijmaken van het zundgat van het persoonlijk wapen of (bij de artillerie) van de vuurmond.

Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] wordt de giberne alleen gedragen bij de bereden wapens: artillerie bij alle drie de korpsen: veldartillerie, rijdende artillerie (de gele rijders) en luchtdoelartillerie, cavalerie, Koninklijke Marechaussee.

De giberne wordt gedragen bij het ceremonieel tenue, het geklede tenue en bij bepaalde gelegenheden of taken bij het dagelijks tenue. Alleen bij het ceremonieel tenue is het een vast onderdeel van de uitmonstering.

Het is opvallend dat de Koninklijke Marechaussee een giberne draagt, omdat deze voor 1950 nooit een giberne heeft gedragen.

Rechts afgebeeld is niet de hier bedoelde giberne (patroontas met bandelier), maar een patroontas voor metaalpatronen (voor het 19e-eeuwse Zwitserse Vetterli-geweer), die aan de koppel werd gedragen.