Peter Boezewinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: neutraliteit/ POV

Peter Boezewinkel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Peter Johan Boezewinkel
Bijnaam BOEZ
Geboren Brummen, 22 augustus 1944
Overleden Amsterdam, 30 mei 2011
Geboorteland Nederland
Opleiding Academie voor Beeldende Kunsten (Arnhem)
Beroep(en) Graficus
Kunstschilder
Designer
Schrijver
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Nul-periode
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Peter Johan "BOEZ" Boezewinkel (Brummen, 22 augustus 1944Amsterdam, 30 mei 2011) was een Nederlandse beeldend kunstenaar en ontwerper.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Boezewinkel studeerde cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem met zijn scriptie aangaande de internationale ZERO movement. Daar ontving hij in 1965 de academieprijs voor de ‘Meest getalenteerde leerling van het jaar’ over alle afdelingen. Daarnaast profileerde hij zich in die periode tot een gewaardeerd lid van de Nul-beweging die gelieerd was aan de ZERO movement. Hij exposeerde in 1964 met grafisch werk in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Loopbaan als ontwerper[bewerken | brontekst bewerken]

Vervolgens richtte hij zich voor langere tijd op zijn activiteiten in de ontwerp- en de reclamewereld. In 1978 richtte hij Boezewinkel /Solutions/Concept, Design & Art Direction op. Dit veelzijdige ideeënbureau ontwierp op een breed terrein concepten voor bedrijven en organisaties. Het uitgangspunt van Boezewinkels Solutions was de versterking van bestaande productproposities evenals de ontwikkeling van nieuwe identiteiten voor ondernemingen, producten of productgroepen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vakjury’s bekroonden de ideeën van Boezewinkel, zoals het PTT gelukstelegram. Ook ontving hij de eerste prijs in de categorie ‘Corporate Campaign’ voor Canon Europe, toegekend door de Stichting Adverteerders jury Nederland (SAN). Boezewinkel verloochende zijn artistieke afkomst niet en legde zich uiteindelijk weer toe op zijn oude liefde. Hij trad als beeldend kunstenaar naar buiten met abstracte sculpturen en ironische objecten. Zijn credo luidt: “Als je goed kunt kijken, leer je zien.” Zowel met zijn “kunstvoorbrengselen” als met zijn originele concepten en Solutions bleef hij dit statement trouw.

De Nul Beweging (ZERO Groep)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 sloot Boezewinkel zich aan bij de wereldwijde ZERO Group. In Nederland beter bekend als de Nul-beweging (1958 -1966). Het zijn abstracte, meestal witte reliëfs en objecten gemaakt van afvalmateriaal en industriële producten. Peter Boezewinkel exposeerde samen met andere leden van de Nul-beweging in augustus 1964 in Galerie Delta te Rotterdam, en september 1964 in Galerie 47 te Amsterdam

Materiaalkeuze[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de van de Nul-beweging bekende witte abstracten zijn er ook monochrome kunstwerken met andere kleuren (rood, geel en blauw) of het materiaal hout, van zijn hand. Hierdoor krijgt het licht in de loop van de dag vrij spel op de soms regelmatige en soms grillige vormen van het object.

Later werk[bewerken | brontekst bewerken]

Met de latere werken van hem: Miss Africa en Miss Manzoni verwijst hij met deze ironische vaginale reliëfs naar de Zero-kunstenaar Piero Manzoni. Hij blijft met deze objecten loyaal aan zijn geestgenoten uit de jaren zestig, zoals Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Armando, door middel van kleur en materiaalkeuze.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur (onvolledig)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scheen 1969-1970, vol. 1, p. 117 (as: Boezewinkel, Peter Johan ('Peter J.'))

Externe links (onvolledig)[bewerken | brontekst bewerken]