Peter Holvoet-Hanssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

Peter Holvoet-Hanssen (Antwerpen, 12 april 1960) is een Vlaams dichter-troubadour, onder andere actief in het dolende verteltheater van www.madametoutou.be (Madame Toutou). Zijn gedichten zijn vaak muzikaal. Zijn eerste 'poëzie-exploratie' (1990-2008) heet "De reis naar Inframundo", bekroond in 2012 met de Arkprijs van het Vrije Woord. Hij ging op zoek naar andere camerastandpunten en verkende als 'grensganger' in de poëzie (Paul Demets, De Morgen) onder andere de grenzen tussen literatuur en theater. Hij woont samen met jeugdauteur Noëlla Elpers; hun samenwerking voor jongeren heet sinds 1994 Het Kapersnest. Stadsdichter van Antwerpen (zie www.antwerpenboekenstad.be), 'StadsPeter' met Vrijbrief, van Gedichtendag 2010 tot Gedichtendag 2012. Publiceert bij Uitgeverij Prometheus, Amsterdam. Poëtisch medewerker bij www.visserijblad.be (Het Vrije Visserijblad) - te Oostende, tot en met 2013. September 2014: roman 'Zoutkrabber Expedities' (Uitg. Prometheus) incl. het oorlogsverhaal (1944-'45) van de Nederlandse Leendert van den Berg en een Vlaams liefdesverhaal dat zich in 2012 afspeelt. Najaar 2014: co-auteur samen met auteurs Koen Peeters en Pascal Verbeken, en met kunstenaar Koen Broucke, van een boek over Van Ostaijen: 'Miavoye'. In voorbereiding de eerste bundel van een nieuwe poëziereis, de stilte opzoekend: 'Gedichten voor de kleine reus' (voorjaar 2015). De info op de Epibrerensite is verouderd, juiste info op www.kapersnest.be (vanaf september 2014) en http://www.facebook.com/Creuxpied

Op 28 september 2013 kreeg Peter een poëzie-muziekstraat in de SIM-route in Sint-Amands: het Peterplein, aan het Emile Verhaerenmuseum.

Poëzie[bewerken]

 • Dwangbuis van Houdini (1998)
 • Ik heb de zomerdageraad omarmd (bloemlezing liefdesgedichten Arthur Rimbaud i.s.m. Hilde Keteleer) (1999)
 • Strombolicchio. Uit de smidse van Vulcanus (in feite de eerste dichtbundel van zijn eerste 'poëziereis' "De reis naar Inframundo" die vijf dichtbundels omvat: van 'Strombolicchio' t/m 'Navagio') (1999)
 • Santander. Ontboezemingen in het vossenvel (2001)
 • V (i.s.m. strandbeestkunstenaar Theo Jansen; gedichten en hersenspinsels rond de letter V / ABC2004) (2004)
 • Spinalonga (2005)
 • Navagio (2008)
 • De reis naar Inframundo' ('bloemlezing-bundel', bloemlezing + dichtbundel) (2011)[1]
 • Antwerpen/Oostende (stads- en zeegedichten met ook proza-extra's zoals essay en 'Citybook' Oostende; de luxe-kleureditie bevat de poëziefilm 'De Veer van César' zie productie.picoux.be) (2012)

Proza[bewerken]

 • De vliegende monnik ('anti-roman') (2003)
  • Zoutkrabber Expedities' (roman) (2014)
   • Miavoye. Op bedevaart naar Paul van Ostaijen, samen Pascal Verbeken, Koen Broucke en Koen Peeters, De Bezige Bij (2014)

Prijzen[bewerken]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties