Peter Nalitsj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Peter Nalitch)
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Nalitsj tijdens een interview in 2008.

Peter Andrejevitsj Nalitsj (Russisch: Пётр Андреевич Налич) (Moskou, 30 april 1981) is een Russische zanger en muzikant. Als frontman van de groep Peter Nalitch & Friends bracht hij in 2008 zijn eerste album uit: Radost Prostiks Melodi (het plezier van eenvoudige melodieën).

Loopbaan[bewerken]

Nalitsj is een afgestudeerd bouwkundige. Met enkele medestudenten nam hij in het voorjaar van 2007 tijdens een verblijf in zijn datsja een videoclip op van het zelfgeschreven en in gebrekkig Engels gezongen nummer Gitar, dat vervolgens via de website YouTube veel internationale belangstelling kreeg en tot nationale bekendheid leidde. In een review in de Russische krant Kommersant werd Nalitsj later het eerste Russische zingende internetfenomeen genoemd.

In het najaar van 2007 begon Peter Nalitch & Friends met optreden. De muziek van de band is een mix van chansons, zigeunermuziek, Russische volksmuziek en rock. Het album Radost Prostiks Melodi werd uitgebracht in november 2008. In 2009 volgden tevens internationale optredens, onder meer op het Belgische festival Sfinks waar Peter Nalitch & Friends de slotact was.

In 2010 werd Nalitsj met de ballad Lost and Forgotten gekozen als vertegenwoordiger van Rusland op het Eurovisiesongfestival 2010 in Oslo. In de finale werd hij 11de met 90 punten.

Nalitsj is tevens verantwoordelijk voor de vormgeving van zijn cd en website, alsmede voor de videoclips die bij een aantal nummers verschenen en door hem op YouTube werden gepubliceerd.

Bronnen, noten en/of referenties