Dima Bilan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dima Bilan

Dima Bilan (Russisch: Дима Билан) (Oest-Dzjegoeta (Karatsjaj-Tsjerkessische ASSR), 24 december 1981) is een Russische zanger.

Biografie[bewerken]

Dima Bilan, zijn echte naam is Viktor Nikolajevitsj Belan (Russisch: Виктор Николаевич Белан), werd geboren op 24 december 1981 in de Karatsjaj-Tsjerkessische stad Oest-Dzjegoeta. Toen hij een jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar zijn grootmoeders woonplaats in de stad Naberezjnye Tsjelny in Tatarije. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij vervolgens met zijn familie naar de stad Majski in Kabardië-Balkarië, waar hij naar school ging met zijn zus. Nu is hij naast zanger ook model, en bovendien in Rusland ook een sekssymbool. Na het Eurovisiesongfestival is hij ook bekend geworden buiten Rusland.

MTV[bewerken]

Op 21 september 2005 won Dima Bilan twee prijzen tijdens de prestigieuze MTV Russian Music Awards. Hij won ze allebei voor beste artiest en beste acteur van het jaar. Een paar weken later werd hij samen met nog vier anderen genomineerd voor de prijs voor "Best Russian Act" bij MTV Europe Music Awards 2005 gehouden in Lissabon, Portugal.

Eurovisiesongfestival[bewerken]

Dima waagde in 2005 zijn kans voor het songfestival in de Russische preselectie, uiteindelijk werd hij tweede met het lied Not That Simple.

2006[bewerken]

Halverwege maart 2006 werd Dima Bilan intern gekozen door de Russische omroep Channel One om Rusland bij het Eurovisiesongfestival te vertegenwoordigen, in Athene (Griekenland). Dima Bilan vertolkte het nummer Never Let You Go.

Vanwege het matige resultaat van Rusland bij het Eurovisiesongfestival van 2005 was Dima genoodzaakt zich voor de finale van 20 mei te kwalificeren via de halve finale op 18 mei 2006. In die halve finale werd hij derde met 217 punten, wat betekende dat hij naar de finale doorstootte.

Dima Bilan zat in de peilingen en polls bij de favorieten voor de top 10. Deze verwachtingen loste hij in door in de finale tweede te worden met 248 punten. Zijn optreden was overtuigend en hij maakte ook gebruik van het gebruikelijke verrassingselement: een ballerina klom uit de witte vleugelpiano die op het podium stond.

2008[bewerken]

Dima Bilan tijdens het Eurovisiesongfestival 2009.

In 2008 werd hij echter wel eerste en won hij het Eurovisiesongfestival in het Servische Belgrado, met het nummer Believe. Hij won met 272 punten, een voorsprong van 42 punten op Ani Lorak uit Oekraïne. Zijn optreden werd visueel ondersteund door de Olympisch kampioen kunstrijden, Jevgeni Ploesjenko. En bijgestaan door violist Edwin Marton met als viool een Stradivarius.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • I Am A Night Hooligan (2003) (Я ночной хулиган)
  • At The Heaven's Shore (2004) (На берегу неба)
  • Time is a River (2006) (Время-река)
  • Against The Rules (2008) (Против Правил)
  • Nieuw Engels & Spaans Album (2008)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]