Lordi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lordi
Lordi in 2009
Lordi in 2009
Achtergrondinformatie
Oorsprong Finland
Genre(s) hard rock, heavy metal
Label(s) AFM Records, Sony Music
Huidige leden Mr. Lordi
Amen
OX
Mana
Hella
Ex-leden G-Stealer
Magnum
Kalma
Enary
Kita
Otus
Awa
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lordi is een Finse melodische-heavymetalband uit Helsinki. Ze staan bekend om hun monsterlijke songteksten en hun monsterlijke kostuums. Ze werden (Europees) bekend bij het grote publiek door hun winnende optreden op het Eurovisiesongfestival in 2006. Later verzorgden zij ook tournees in Amerika en Japan.

Lordi’s muziek is een mengeling van hard rock met heavy metal. Verder vertonen hun nummers en optredens elementen van shock rock. De kostuums van de band zijn gemaakt van latex. Behalve deze kostuums maken ook pyrotechnics en horrorelementen deel uit van hun optredens.

Bandleden[bewerken]

De monsterlijke kostuums en bijbehorende alter ego's zijn een dermate groot handelsmerk geworden van Lordi, dat de bandleden weigeren om gefotografeerd te worden of interviews te geven zonder deze kostuums. Ze gebruiken ook hun echte namen niet tijdens interviews. Hierdoor is het niet eenvoudig geweest hun ware identiteit te achterhalen. De echte namen zijn noch bevestigd, noch ontkend.

Op 15 februari 2012 kwam Lordi met het nieuws dat drummer Tonmi Lillman (Otus) bleek te zijn overleden.

Huidige bandleden[bewerken]

 • Mr. Lordi (Tomi Putaansuu) - zang. Zijn personage is een heilige demoon.
 • Amen (Jussi Sydänmaa) - gitaar. Zijn personage is een mummie.
 • OX (Samer el Nahhal) - basgitaar. Zijn personage is een "hellbull".
 • Mana - Drummer. Zijn personage is de voorganger van de dood, (soort magere Hein/insect)
 • Hella - keyboard. Haar personage is een helse moord-pop (een beetje zoals Chucky)

Oud-bandleden[bewerken]

 • G-Stealer (Sami Keinänen) - basgitaar (1997-1999). G-Stealer zag eruit als Kita, die later zijn kostuum overnam.
 • Magnum (Sami Wolking) - basgitaar (1999-2002). Zijn personage leek een beetje op Master-Chief uit Halo.
 • Kalma (Niko Hurme) - basgitaar (2002-2005). Zijn personage was een (biker-)zombie.
 • Enary (Erna Siikavirta) - keyboard (1997-2005). Haar personage was een walkure.
 • Kita (Sampsa Astala) - drums (2000-2010). Zijn personage was een Man-beest.
 • Otus (Tonmi Lillman) - drums (2010-2012). Zijn personage was een combinatie tussen een slager, beul, hagedis en een zombie.
 • Awa (Leena Peisa) - keyboard (2005-2012). Haar personage was een spook/heks.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Mr. Lordi begon al in 1992 als een eenmans project aan Lordi. Hij maakte toen alleen een demo "Napalm Market". De bandleden ontmoetten elkaar voor het eerst in Zweden bij een concert van KISS. In 1996 begon Lordi echt, al bestond de band toen maar uit drie leden: Mr. Lordi, Mr. Amen, Mr. G-Stealer. Het jaar daarna (in 1997) kwam Ms. Enary erbij.

In 1997 nam Lordi het eerste album op, Bend Over And Pray The Lord. Het album zou uit worden gegeven door Anaconda Records, maar dit platenlabel ging failliet voordat het album uitgebracht kon worden. Hetzelfde jaar verliet G-Stealer de band. Hij werd opgevolgd door Magnum.

Wisselend succes[bewerken]

In 2002 slaagde Lordi erin om een platencontract te krijgen bij Bertelsmann Music Group. In juli dat jaar bracht de band de eerste single uit: "Would You Love A Monsterman?". Deze single haalde in Finland de eerste plaats in de hitlijsten. In het najaar van 2002 verliet Magnum de band om persoonlijke redenen. Kalma nam zijn plaats over. In november 2002 volgde hun album; Get Heavy. In december volgde een optreden in Helsinki.

Begin 2004 begon Lordi met het opnemen van het tweede album; The Monsterican Dream. Twee nummers van het album, "My Heaven Is Your Hell" en "Blood Red Sandman", werden als singles uitgebracht.

In 2005 had Lordi, als onderdeel van hun "European Monstour", een succesvol optreden in de Melkweg (Amsterdam). In 2006 gaf Lordi, als onderdeel van hun "Bringing Back The Balls To Europe"-tour, opnieuw een optreden in de Melkweg en traden ze op in het Hof Ter Lo (Borgerhout bij Antwerpen) met Kisstory. Op 2 juni traden ze weer op in België in Roeselare en ook (op een andere datum) in Lede, regio Aalst, Oost-Vlaanderen. Lordi heeft verder getoerd met onder andere Hammerfall en Nightwish.

Eind 2005 begon de populariteit van Lordi af te nemen en ontstond binnen de band een gespannen sfeer. Kalma verliet de band kort voordat Lordi Finland vertegenwoordigde op het Eurovisie songfestival.

Eurovisiesongfestival 2006[bewerken]

Lordi won het Eurovisiesongfestival 2006 met 292 punten met het nummer Hard Rock Hallelujah. Dit was het hoogste aantal punten tot dan toe behaald, tot in 2009 Noorwegen won met 387 punten. Het was de eerste keer dat Finland won. De Noord-Finse stad Rovaniemi vernoemde om die reden een plein naar de band, Lordi-square.

Lordi gaf na het Eurovisiesongfestival een optreden in Helsinki om de overwinning te vieren. De toenmalige Finse president, Tarja Halonen, beloonde de band op het podium met een grote bronzen sleutel. Lordi vestigde toen ook een nieuw wereldrecord voor het Guinness Book of Records door 80.000 mensen in het publiek tegelijkertijd te laten meezingen met het lied Hard Rock Hallelujah.

Tijdens dit concert werden zes nummers gespeeld:

Dit concert werd, samen met ander beeldmateriaal, uitgebracht op de dvd Market Square Massacre.

Na het songfestival[bewerken]

In het najaar van 2006 kwam Lordi met de Bringing Back the Balls to Europe tour. In juli 2007 trad Lordi in Noord-Amerika op tijdens het Ozzfest festival. In oktober 2008 volgde het vierde album van de band.

Eerbetoon[bewerken]

Het standbeeld op het plein met de bandleden hun handtekening

Het Rovaniemiplein in het Finse Rovaniemi, de thuisbasis van de leadzanger Lordi, werd kort na de overwinning op het Eurovisiesongfestival omgedoopt tot 'Lordi-square'. De naamswijziging maakte deel uit van de renovatie van het stadscentrum.

Kritiek[bewerken]

Er is veel kritiek richting de groep. Zo waarschuwden kerkleiders in Finland dat deze groep kan aanzetten tot satanisme en critici van de groep vroegen president Tarja Halonen om haar grondwettelijk recht te gebruiken om vooralsnog een andere groep te sturen. Ook in Griekenland (gastland van het Eurovisiesongfestival in 2006) rees er protest tegen de deelname van de groep. Religieuze groeperingen spanden een rechtszaak aan om de band tijdens het festival een podiumverbod op te leggen. De eis werd door het Griekse hooggerechtshof ongegrond verklaard. De band zelf ontkent ook maar iets met satanisme (al dan niet LaVey-satanisme) te maken te hebben. Als bewijs voert de groep aan dat in een van hun liedjes de duivel een loser wordt genoemd. Daarnaast is er ook veel kritiek van GWAR-fans, die menen dat Mr. Lordi hun kostuums nagemaakt zou hebben. Maar volgens Mr. Lordi is dat volledig onterecht. "Wij hebben ons laten inspireren door Kiss en Alice Cooper", aldus de band.

Films[bewerken]

The Kin[bewerken]

The Kin is Lordi's eerste film. Deze duurt een half uur en staat op de een speciale editie van The Monsterican Dream (cd/dvd en DualDisc) en de dvd Market Square Massacre.

Dark Floors[bewerken]

In 2008 kwam in Finland de film Dark Floors van Lordi uit. Deze thriller/horrorfilm verscheen in het Nederlands in juni 2010. De film gaat over het autistische meisje Sarah dat de toekomst kan voorspellen door die te tekenen met haar rode krijtje. Als zij van het ziekenhuis naar huis mag met haar vader, komt een groepje mensen, onder wie Sarah en haar vader, vast te zitten in een lift. Zodra ze uit de lift komen, blijkt het hele ziekenhuis verlaten. Er zijn alleen nog mensenetende monsters (de bandleden van Lordi).

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

Singles[bewerken]

(*) = geen videoclip van gemaakt

Compilatie albums[bewerken]

Vinyl[bewerken]

Dvd's[bewerken]

Single(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hard Rock Hallelujah 02-06-2006 17-06-2006 tip13 -
Single(s) met hitnoteringen
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hard Rock Hallelujah 2006 10-06-2006 2 16

Andere uitgaven[bewerken]

Strips door Mr. Lordi[bewerken]

 • "Monster Magazine" (2002)
 • "The Uninvited Guests" (2003)
 • "Keräilijä" (2006)
 • "Lordi 1: Alkuperä" ("De oorsprong") (2006)
 • "Lordi 2: Verenjano" ("Bloeddorst") (2007)
 • "Lordi 3: Verensininen" ("Blauw bloed") (2008)
 • "Graphic Novels" (2013)

Boeken over Lordi[bewerken]

 • Jussi Alroth: Mie oon Lordi
 • The Songs For The Rockoning Day — The Complete Lordi Song Book (from Get Heavy, to The Arockalypse)

Lordi Games[bewerken]

 • "Lordi The Game" (een officieel ipod game)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft meer mediabestanden op de pagina lordi.