Lulu (zangeres)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lulu tijdens een signeersessie

Marie McDonald McLaughlin Lawrie, artiestennaam Lulu (Lennoxtown (East Dunbartonshire), 3 november 1948) is een Schotse zangeres.

Met haar versie van Shout! had ze een grote hit in 1964. Twee jaar later toerde ze door Polen en werd zo de eerste Britse zangeres die live optrad achter het IJzeren Gordijn.

In 1967 acteerde ze in de film To Sir, with Love, met de titelsong van die film scoorde ze een nummer 1-hit in de Verenigde Staten. In 1969 trad ze voor het Verenigd Koninkrijk aan op het Eurovisiesongfestival met het liedje Boom bang-a-bang en haalde hiermee de 2de overwinning voor haar vaderland binnen. Ze moest die overwinning wel delen met Frankrijk, Spanje en Nederland die evenveel punten hadden, het reglement voorzag niets bij gelijke stand zodat er meerdere winnaars waren, het reglement werd wel veranderd om dit in de toekomst te voorkomen. Daarna volgden The man who sold the world en de titelsong van de James Bondfilm The Man with the Golden Gun uit 1974.

In 1969 trouwde ze met Maurice Gibb van de Bee Gees; na 4 jaar eindigde dit huwelijk kinderloos. In 1977 trouwde ze met kapper John Frieda, dit huwelijk eindigde in een scheiding in 1991.[1] Met Frieda kreeg ze één zoon, acteur Jordan Frieda.[2]

Haar carrière is niet meer zo groots als vroeger, maar ze laat nog geregeld van zich horen. In de populaire serie Absolutely Fabulous speelde ze zichzelf en is ze verschenen in een aantal afleveringen. In 2002 stond ze nog met Ronan Keating in de hitparades met We've got tonight.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Lulu. Glasgow City of Music Geraadpleegd op 2011-09-05
  2. Cassandra Jardine. 'Prince William? I needed the work'. Telegraph Geraadpleegd op 2011-09-05