Massiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Massiel
Massiel in 1968
Algemene informatie
Geboren 2 augustus 1947
Geboorteplaats MadridBewerken op Wikidata
Land Vlag van Spanje Spanje
Werk
Beroep Zangeres
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maria de los Angeles Santamaria Espinosa (Madrid, 2 augustus 1947), bekend onder haar artiestennaam Massiel, is een Spaanse zangeres.

In 1968 mocht ze Spanje vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Londen met het lied La la la. Normaal zou zanger Joan Manuel Serrat met dit lied hebben aangetreden, maar die weigerde in het Spaans te zingen en wilde het lied in plaats daarvan in het Catalaans brengen. Dit was tegen het zere been van generaal Franco, en Massiel werd als invaller gestrikt. Zij kon het lied wel in het Spaans zingen op het Songfestival. Op 6 april 1968 wist ze het songfestival te winnen met één punt voorsprong op de Britse topfavoriet Cliff Richard. Het was de eerste songfestivalzege voor Spanje.

Op 7 mei 2008 werd bekend dat staatshoofd Francisco Franco de uitslag zou hebben beïnvloed door nationale omroepen geld te bieden om te stemmen op Massiel hetgeen Cliff Richard de eerste plaats kostte.[1] Zowel Massiel als José María Íñigo, de journalist op wiens uitspraken de beschuldiging gebaseerd zou zijn, ontkent dit stellig en beweert dat het Spaanse televisiestation laSexta het schandaal heeft verzonnen. Íñigo heeft gezegd dat hij alleen een algemeen gerucht heeft herhaald, en dat zijn woorden uit de context zijn gehaald en tot de beschuldigingen heeft geleid. "Als zulke manipulatie plaats zou hebben gehad, zou het voor een andere zanger zijn geweest die dichter bij het regime stond.", aldus Íñigo.[2]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]