Peret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peret ontvangt in 1971 op Schiphol een gouden plaat voor zijn single Borriquito
Peret in 2007

Peret, eigenlijke naam Pedro Pubill Calaf (Mataró, 24 maart 1935 - Barcelona, 27 augustus 2014) was een Spaanse zanger. Hij was vooral bekend van zijn zomerhit Borriquito.

Peret werd geboren als zoon van een verkoper. In 1947 maakt hij op 12-jarige leeftijd zijn muzikaal debuut als helft van het duo Los Hermanos Montenegro op een kinderfestival. Dat jaar neemt hij zelfs een singletje op, maar dat blijft onopgemerkt. Net als zijn vader wordt Peret verkoper, maar in die periode blijft hij wel zingen en gitaar spelen. Zo wordt hij langzamerhand bekender in Catalonië. In 1957 trouwt hij met Fuensanta, een zigeunerin aan wie hij later het nummer Mi Santa opdraagt.

In de jaren '60 breekt Peret door bij het grote publiek in Spanje. Hij wordt vooral bekend om de manier waarop hij gitaar speelt. Hij gebruikt voor- en achterkant van de klankkast om ritmisch op te trommelen. Verder zwaait hij de hals van zijn gitaar van links naar rechts en laat hij de gitaar ooit één of twee rondjes om zijn as draaien. Zijn stijl wordt later El ventilador (De ventilator) genoemd. Naast muziek maken, speelt Peret ook in films. Zijn acteerdebuut maakt hij in Los Tarantas, een film uit 1963.

In 1971 is Perets nummer Borriquito de zomerhit van Europa. Borriquito is het Spaanse woord voor ezeltje. In verschillende landen, waaronder Nederland en Vlaanderen, staat het op #1 in de hitparade. In de Daverende Dertig staat het nummer 8 weken op de eerste plaats. Buiten Spanje blijft het bij die ene hit. In Nederland wordt nog een ouder nummer van Peret: Voy voy uitgebracht, maar dat blijft steken op #22 in de Veronica Top 40 en op #16 in de Daverende Dertig. In 1974 probeert hij nogmaals Europees door te breken op het Eurovisiesongfestival, maar zijn nummer Canta y sé feliz eindigt slechts op de negende plaats. De Zweedse groep Abba wordt dat jaar eerste met Waterloo.

De koning van de rumba, zoals Peret in eigen land genoemd wordt, stopt in 1982 met zijn muzikale carrière. Hij treedt dan toe tot de Evangelische Kerk Philadelphia. Pas in 1991 neemt hij weer een nieuw album op. Hij laat zijn geloof echter niet in de steek. Dat is onder meer te merken aan Jesús de Nazaret, een cd uit 1996. In 1992 staat Peret nog één keer in de internationale belangstelling, wanneer hij mag zingen op de slotceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona. Daarna duikt Peret nog maar sporadisch op in de publiciteit.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Borriquito 31-7-1971 1 13 #1 in de Single Top 100
Voy voy 4-9-1971 22 5 #16 in de Single Top 100
Canta y sé feliz 13-4-1974 tip


Single(s) met hitnoteringen
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Borriquito 1971 1 in de BRT Top 30