Restingalooftiran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phylloscartes kronei)
Restingalooftiran
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Restingalooftiran
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Tyrannidae (Tirannen)
Geslacht:Phylloscartes (Looftirannen)
Soort
Phylloscartes kronei
Willis & Oniki, 1992
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Restingalooftiran op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De restingalooftiran (Phylloscartes kronei) is een zangvogel uit de familie der tirannen (Tyrannidae). De vogel is genoemd naar een Braziliaans type bos (restinga).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De restingalooftiran is 12 centimeter lang en weegt ongeveer 8 tot 10 gram. Hij heeft donkerbruine ogen met een bruine iris omgeven door een lichtgele oogring met een smalle wenkbrauwstreep erboven. Verder heeft de vogel een bleekgele keel, grijsachtige borst, witachtige buik, olijfgroene rug en staart en grijze poten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië, waar hij voorkomt van de oostkust van de staat São Paulo tot het noordoosten van Rio Grande do Sul. Zijn leefgebied bestaat uit bosranden, droge scrublands en restinga's. Zeker in de broedtijd heeft de vogel een voorkeur voor moerasachtig gebied met stilstaand water.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie wordt geschat op 3500 tot 15000 individuen, maar door habitatverlies dalen de aantallen in snel tempo. De bos- en struikgebieden (restinga's) aan de kust moeten plaats maken voor menselijke bewoning. Om deze redenen staat de restingalooftiran als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.