Pietro Ivaldi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pietro Ivaldi
Persoonsgegevens
Volledige naam Pietro Ivaldi
Bijnaam Il Muto di Toleto, Il Muto
Geboren Piangamba di Toleto di Ponzone, 12 juli 1810
Overleden Acqui Terme, 19 september 1885
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Nationaliteit Italiaanse
Opleiding Accademia Albertina (Turijn)
Beroep(en) Kunstschilder
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Pietro Ivaldi (ook bekend als Il Muto di Toleto) (Piangamba di Toleto di Ponzone, 12 juli 1810 - Acqui Terme, 19 september 1885) was een Italiaans dove kunstschilder. Hij heeft het vak geleerd aan de Academie van Turijn.

De meeste van zijn onderwerpen waren religieus, herkenbaar aan zijn kleurenpalet en zijn kenmerkende strenge opbouw van het schilderij, een beetje verwijderd van de Barokke en Rococo-stijl uit die tijd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ivaldi werd geboren in Toleto, een gehucht van Ponzone, in de provincie Alessandria. Zijn ouders waren Giovanni en Annamaria Ivaldi. In 1818 werd zijn broer Tommaso geboren, die een belangrijke rol in het leven van Pietro zou spelen en veel met hem samenwerkte. Ze woonden een tijdje in Asti en verhuisden naar Acqui Terme op Piazza del Pallone 14, nu Vicolo della Pace.

Ivaldi volgde, in de jaren 1820, een uiterst neoklassieke artistieke opleiding aan de Albertina Academia van Turijn. Hij zou vanaf de jaren 1830 tot aan zijn dood in 1885 vele werken produceren, voornamelijk fresco's. Zijn werken zijn verspreid over diverse kerken in verschillende plaatsen in het gebied: Acqui, Montaldo Bormida, Ovada, Molare, Trisobbio, Ponzone, Rossiglione en Ciglione. Ook werkte hij in de regio Asti, de regio Vercelli, de regio Casalese en ook in Ligurië en Lombardije.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 november 2004 werd in Ponzone het Centro Studi Pietro Ivaldi opgericht. Het studiecentrum houdt zich bezig met onderzoek en het publiceren van informatie over de werken van Ivaldi.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Percorsi e immagini nell'arte di Pietro Ivaldi: il Muto di Toleto (1810-1885). Acqui Terme, Impressioni grafiche, 2010.
  • I tesori della cattedrale di Acqui. Acqui Terme, Impressioni grafiche, 2017. ISBN 9788861952560

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Galerij (Centro Studi Pietro Ivaldi)