Polyommatus alibalii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Polyommatus alibalii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Papilionoidea
Familie:Lycaenidae
Onderfamilie:Polyommatinae
Geslachtengroep:Polyommatini
Geslacht:Polyommatus
Soort
Polyommatus alibalii
Carbonell, 2015
Polyommatus alibalii op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Polyommatus alibalii is een vlinder uit de familie van de Lycaenidae (kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes), uit de onderfamilie van de Polyommatinae (blauwtjes). De wetenschappelijke naam van deze soort is voor het eerst gepubliceerd in 2015 door Frederic Carbonell.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Polyommatus alibalii is een endemische soort voor de Kirksu-hooglanden in de provincie Kahramanmaras in Turkije. De soort komt voor op een hoogte tussen 1400 en 1650 meter en vliegt in juli en augustus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenkant van de vleugels van het mannetje zijn bleek blauw en hebben een donkere rand. Die van het vrouwtje zijn donkerbruin. Op de onderkant van de achtervleugel van zowel het mannetje als het vrouwtje zit een witte streep. De spanwijdte van deze soort bedraagt 31-35 millimeter.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van een aantalsonderzoek in 2016 en 2017 is geconcludeerd dat deze soort ernstig bedreigd is. Het habitat staat onder druk doordat gedurende de vliegtijd in het leefgebied sterke begrazing plaatsvindt en de lokale bevolking gaat picknicken waarbij op grote schaal rookontwikkeling ontstaat.