Portaal:Esoterie/Uitgelicht 22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Edward Alexander "Aleister" Crowley (Warwickshire, Engeland, 12 oktober 1875Hastings, Engeland, 1 december 1947) was een Britse occultist, schrijver, bergbeklimmer, dichter en yogabeoefenaar. Hij was een invloedrijk lid van verschillende occulte organisaties, waaronder de Golden Dawn en de Ordo Templi Orientis (O.T.O.) Hij is vooral bekend voor zijn occulte geschriften, in het bijzonder "The Book of the Law" en verwierf door zijn losbandig leven een kwalijke reputatie die hem de bijnaam "The Wickedest Man In the World" bezorgde.

Jeugd[brontekst bewerken]

Crowley groeide op in een streng gezin dat het Plymouth Brethren geloof aanhing. Hij mocht niet met andere kinderen uit de buurt spelen tenzij zij hetzelfde geloof beleden. Zijn vader was een fanatieke predikant die het Verenigd Koninkrijk rondreisde om pamfletten uit te delen. "Alicks" jeugd werd gekenmerkt door dagelijkse bijbelstudie en privéonderwijs. Zijn vader stierf aan tongkanker nog voor Crowley 12 jaar was.

Na de dood van zijn vader, aan wie hij zeer gehecht was, maakte hij zich los van zijn godsdienstige opvoeding. De inspanningen die zijn moeder zich getroostte om haar zoon voor het christelijk geloof te bewaren waren vergeefs. Ze kastijdde hem zelfs om zijn rebels gedrag en riep dat hij "The Beast" was uit "The Book of Revelation", een benaming waarvan hij later gebruik zou maken.