Portaal:Esoterie/Uitgelicht 24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stanislas de Guaita (6 april 186119 december 1897) was een dichter, occultist, Rozenkruiser, Martinist.

Levensloop[brontekst bewerken]

Stanislas de Guaita kwam uit een Italiaanse adellijke familie. Hij werd geboren in het kasteel van Alteville. Hij droeg de titel van Markies.

Hij studeerde aan het Lyceum van Nancy, waar bleek dat hij een natuurlijke aanleg had voor wetenschappen, vooral chemie. In het Lyceum raakte hij bevriend met Maurice Barrès, Paul Adam en Albert de Pouvourville, beter bekend onder zijn pseudoniem Matgioi.

Hij volgde Rechten in Parijs. Daar ontmoette hij de lokale dichters Édouard Dubus, Emile Goudeau, Joseph Gayda, Paul Emile Michelet, Jean Moréas en Laurent Tailhade.

Hij publiceerde Oiseaux de passage in 1881, een bundel van 45 teksten in drie delen. Daarna verscheen op 10 oktober 1883 La Muse Noire, een bundel gedichten. Op 9 april 1885 verscheen een tweede bundel gedichten, Rosa Mystica.

In 1884 veranderde het leven van de Guaita. Zijn ontmoeting met Catulle Mendès was daarvan de aanleiding. Mendès liet hem de werken van Eliphas Levi kennen. De Guaita las eerst Dogme et rituel de la Haute Magie. Later las hij Le Vice suprême van Joséphin Péladan.

In 1888 ontstond het idee om de ware geïnitieerden te hergroeperen. Dit idee kwam er ten gevolge van de zaak Boullan. Boullan was een magiër die zich met duistere praktijken bezighield. Reeds in mei 1887 had de Guaita getracht deze magiër tot andere inzichten te brengen, doch zonder gunstig gevolg.