Portaal:Esoterie/Uitgelicht 28

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paracelsus

Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (bij Einsiedeln (Zwitserland), 1493 of 1494 – Salzburg, 24 september 1541), beter bekend onder de naam Paracelsus, was een beroemd, maar tevens controversieel arts en theoloog die zich ook bezighield met alchemie en astrologie.

Leven[brontekst bewerken]

Over het leven van Paracelsus is buitengewoon weinig bekend. Des te talrijker zijn de legendes. Een groot deel van de biografische gegevens waar we wel over beschikken, is afkomstig uit het voorwoord van zijn boek: Die große Wundartzney.

Zijn vader was de arts Wilhelm Bombast von Hohenheim, zijn moeder een lijfeigene van het klooster te Einsiedeln. En dat is dan ook alles wat we over haar weten. Volgens toenmalig gebruik was ook Paracelsus zijn leven lang 'lijfeigene' van dit klooster – een eigenaardig gegeven voor iemand die de spreuk tot zijn motto had gemaakt: "Alterius non sit qui suus esse potest" (wie in staat is zichzelf te zijn, moet zich niet ondergeschikt maken aan een ander). Na haar dood trokken vader en zoon in 1502 naar Villach (Karinthië). Van kinds af aan werd Theophrastus door zijn vader in de geheimen der natuur onderwezen; daarnaast noemde hij voornamelijk geestelijken en alchemisten die zijn leraren waren geweest. Hij schijnt verschillende universiteiten in Duitsland, Frankrijk en Italië te hebben bezocht en rond 1515 in Ferrara de dokterstitel te hebben verworven.