Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/42

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dobby is een personage in de boekenserie rond Harry Potter van de Engelse schrijfster Joanne Rowling. Hij was de huis-elf van de familie Malfidus tot hij in de zomer van 1993 door Harry Potter werd bevrijd.

Dobby ziet eruit als een oud mannetje en draagt als kleding een oude kussensloop. Hij praat nooit in de ik-vorm, maar gebruikt altijd zijn naam. Voor een huis-elf is hij nogal excentriek. Hij wil namelijk vrij zijn. Hij wordt dan ook slecht behandeld door zijn familie, maar hij kan pas weg als iemand van de familie Malfidus hem een kledingstuk geeft.

Dobby is een enorme fan van Harry Potter en hij wil koste wat het kost Harry in leven houden. In het tweede Harry Potter-boek waarschuwt hij Harry om niet naar Zweinstein te gaan. Aan het eind van het boek verzint Harry een list om Dobby vrij te krijgen. Dobby is Harry erg dankbaar en verdwijnt. Een lange tijd zwerft Dobby rond op zoek naar werk, maar niemand wil een vrije huis-elf, die nog betaald wil worden ook. Hij komt de verstoten vrouwelijke huis-elf Winky tegen en samen gaan ze solliciteren bij Zweinstein, waar plaats genoeg is voor huis-elfen.

Dobby komt in het laatste boek om het leven wanneer hij wordt getroffen door een mes van Bellatrix van Detta.