Portaal:Insecten/Uitgelicht/33

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doodshoofdvlinder

De doodshoofdvlinder, ook wel doodskopvlinderof doodshoofdpijlstaart (Acherontia atropos) is een nachtvlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae).

De doodshoofdvlinder is een van de grotere pijlstaartvlinders en heeft een natuurlijk verspreidingsgebied dat voornamelijk Azië en delen van Afrika beslaat. Het is echter een trekvlinder die tot in Scandinavië kan worden gevonden en ook jaarlijks in Nederland en België wordt waargenomen.

De vlinder bereikt een lengte van ongeveer 7 centimeter en een spanwijdte die bijna het dubbele bedraagt en is daardoor een indrukwekkende soort. Opmerkelijk is de op een schedel lijkende vlek op het borststuk waarvan zowel de Nederlandse als wetenschappelijke naam zijn afgeleid. Ook de rups is opvallend, een gele kleur met blauwe tot paarse schuine dwarsstrepen.

De doodshoofdvlinder heeft enkele opmerkelijke eigenschappen, zo is de soort dol op honing. De vlinder dringt de nesten van bijen binnen om van de honingvoorraad te snoepen wat niet zelden fataal afloopt. Als een exemplaar wordt opgepakt worden luid piepende geluiden gemaakt, wat iemand die dit niet verwacht de stuipen op het lijf kan jagen.

Verder lezen