Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berkhof Ambassador-bus in Leiden

Connexxion is een vervoersmaatschappij op het gebied van regionaal personenvervoer en ambulancezorg in Nederland.

In de afgelopen jaren zijn tal van kleine vervoerbedrijven in Nederland gefuseerd of opgedoekt. Rond 1999 vond er een grootschalige reorganisatie plaats tussen die vervoerbedrijven. Een deel werd geprivatiseerd, een ander deel werd onderdeel van het nieuwe staatsbedrijf Connexxion en bestond uit de VSN-bedrijven Midnet, Oostnet, ZWN en NZH.

In de begintijd schreef het bedrijf haar naam als conneXXion. Vanaf juni 2001 werd de naam geschreven als connexxion, met een kleine letter C en met kleine X-en. Alleen aan het begin van een zin werd de naam wel met een grote C geschreven. In verband met de aankomende integratie met Hermes in dat jaar werd ervoor gekozen de slogan van de Hermes Groep over te nemen. Dit is overigens een kleine aanpassing: in plaats van "mensen bij elkaar brengen" is het nieuwe motto "brengt mensen bij elkaar". Uiteindelijk is de geplande integratie met Hermes niet doorgegaan, het bedrijf werd namelijk een dochteronderneming. De schrijfwijze ‘connexxion’ werd na verloop van tijd in alle stilte veranderd in Connexxion. Op de bussen, sneltrams en treinen is de C nog steeds geschreven in onderkast. In 2007 is de huidige slogan Alles voor de reiziger ingevoerd.

Connexxion is inmiddels geen 100% staatsbedrijf meer. 66,67% van de aandelen is in handen van Veolia-BNG-Connexxion Holding.

Connexxion Openbaar Vervoer verzorgt openbaar vervoer in diverse regio's in Nederland, behalve in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg (m.u.v. enkele uitlopers van lijnen). Dagelijks maken meer dan één miljoen reizigers gebruik van de vervoermiddelen van Connexxion (bus, taxi, tram, trein en veerboot).

Connexxion Taxi Services (CTS) is in diverse regio's door het hele land actief in verschillende vormen van kleinschalig personenvervoer, zoals leerlingenvervoer of vervoer voor (zorg)instellingen.

Connexxion Tours verhuurt touringcars en ex-lijndienstbussen met chauffeur voor bijvoorbeeld groepsreizen, pendeldiensten of treinvervangend vervoer.

Connexxion Water exploiteert een aantal veerdiensten en veerponten in Nederland. Zie Connexxion Water.

Ten slotte verzorgt Connexxion Ambulancezorg (mede) de ambulanceritten in de regio's Haaglanden, Noord-Holland Noord, Zuid-Kennemerland, Noord- en Oost-Gelderland en Zeeland.