Portaal:Ridderorden/Uitgelicht/27

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borstkruis van de Duitse Orde
Borstkruis van de Duitse Orde

De Ridderlijke Duitsche Orde in de protestantse Balije Utrecht is een charitatieve (liefdadige) ridderorde die alleen Nederlandse Protestantse ridders toelaat. De orde is in de reformatie afgesplitst van de katholieke Duitse Orde.

Voor de geschiedenis van de Duitse Orde vóór de reformatie: Zie Duitse Orde.

In 1518 bezat de Balije van Utrecht, een van de veertien balijen van de grote en rijke Duitse Orde, veertien commanderijen. De Orde werd bestuurd door een Landcommandeur vanuit het Duitse Huis binnen de muren van de stad Utrecht.

Koning Willem I gaf de Balije Utrecht haar bezittingen, voor zover nog niet verkocht, weer terug. In een van de eerst wetten van het Koninkrijk der Nederlanden, op 8 augustus 1815, werd de Duitse Orde, ondanks een tegenstribbelende Staten-Generaal, erkend en werd de orde onder bescherming van de Koning gesteld. De koning wees de titel van Hoog- of Grootmeester na enige aarzeling af, maar verkreeg wel het aggregatierecht. Alle benoemingen en bevorderingen in de Duitse Orde geschieden sindsdien bij Koninklijk Besluit. Opvallend is dat de Orde geen regerende vorsten en geen Prinsen der Nederlanden in haar midden heeft opgenomen.